Uważaj na skażone ryby w sklepach!

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i wiele osób kupuje ryby, aby przyrządzić pyszne potrawy. Podczas zakupów szczególną uwagę, należy zwrócić na halibuta. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że ta ryba musi zostać wycofana z obiegu z powodu skażenia bakterią. Listeria monocytogenes, może powodować Listeriozę.

Nie wszystkie ryby są skażone. GIS wskazał producenta, który nazywa się Rybhand. Skażona partia ryb została oznaczona nr partii 01/340. O wycofaniu z asortymentu ryby, poinformowała marka MAKRO Cash and Carry Polska S.A.

Listerioza to groźna choroba, która może mieć poważny wpływ na zdrowie człowieka. Najczęstszym powikłaniem jest posocznica listeriozowa, a następnie zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.

Co jeszcze może stać się po zjedzeniu skażonej partii halibuta? Może wystąpić zapalenie pnia mózgu, zapalenie wsierdzia oraz ropnie mózgu, a także zapalenie zakażenia skóry, gałki ocznej, zapalenie płuc, zapalenie kości, zakażenia żołądkowo-jelitowe.

 

Komentarze