REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyUżyj tego zamiast krochmalu. W mig odświeży kolor tkanin

Użyj tego zamiast krochmalu. W mig odświeży kolor tkanin

wsypywanie środka czyszczącego do przegródki w pralce
fot. screen Youtube / Beko Deutschland

Robienie prania to także sztuka. Niekiedy kupione w sklepie środki czyszczące wcale nie są idealne i warto wtedy wykorzystać sposoby naszych babć. Do płukania tkanin świetnie nadaje się cukier. Ponadto je usztywnia, odświeża kolor i może być substytutem krochmalu.

REKLAMA

Jak odświeżyć kolor ubrań przy pomocy cukru?

Na początku przyrządzamy mieszankę wody z cukrem. Zanurzamy w takim specyfiku odzież na parę godzin. Później pierzemy ubrania jak zawsze w pralce. Ten zabieg znakomicie odświeży naturalną barwę garderoby i ochroni tkaniny przed blaknięciem. Spokojnie możecie skorzystać z niego w przypadku kolorowych, białych i czarnych materiałów.

Jeśli nie macie czasu namaczać ubrań, to wsypcie kilka łyżeczek cukru wprost do pralki. Dzięki temu poprawi kolor odzieży.

Cukier zamiast krochmalu do białych obrusów i firanek

Jeśli dodamy cukier do prania na etapie płukania, zadziała podobnie jak krochmal. Dzięki niemu białe tkaniny będą pięknie się układać i trochę zesztywnieją. Trik sprawdzi się również w przypadku prania lekkich materiałów tj. tiul.

REKLAMA

Dwie lub trzy łyżki cukru wsypujemy do pojemnika na płyn do płukania. Możemy go połączyć z detergentem albo pominąć sklepowy płyn. Po cukrowym zabiegu na obrusach i firankach zobaczycie znacznie mniej zagnieceń. Będą też lepiej się układać.

Domowy krochmal z ryżu

Do obrusów, firanek i tiulu możecie przygotować krochmal z cukru. Z kolei do serwetek i bawełny świetnie nadaje się krochmal z ryżu. Jego zrobienie jest banalne. W 2 litrach wody zagotowujemy 4 łyżki suchego ryżu. Potem mieszankę rozcieńczamy wodą i tyle! Aby usztywnić bieliznę i koszule stosujemy 4 miarki wody i 1 miarkę krochmalu. Na serwetki przeznaczamy 2 porcje wody 1 porcję krochmalu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA