REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUżyj tej panierki do schabowych zamiast bułki tartej. Nie pożałujesz

Użyj tej panierki do schabowych zamiast bułki tartej. Nie pożałujesz

mięso na kotlety schabowe
fot. Pixabay

Kotlety schabowe to niezwykle popularna i uwielbiana przez większość osób potrawa. Nic dziwnego, mięso otoczone złocistą panierką może przyprawiać o zawrót głowy. Pojawia się na talerzach Polaków wyjątkowo często. Z tego względu łatwo poczuć nudę – przecież trudno jeść ciągle to samo. Dlatego przedstawiamy 2 receptury na schabowe w panierce bez bułki tartej.

REKLAMA

Jeśli masz już dość schabowych otoczonych panierką z bułki tartej, przygotuj kotlety w zupełnie nowej wersji. Wyśmienitą panierkę przyrządzisz z płatków owsianych – wartościowego źródła błonnika i minerałów. Dodatkowym atutem jest ich wyjątkowy smak. Sprawdź poniższe przepisy na schabowe w innym stylu.

Receptura na kotlety schabowe w płatkach owsianych

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki musztardy
500 g schabu
pieprz i sól
olej

Przygotowanie:
Oczyść schab z przerostów i białych żyłek. Podziel go na cztery równe plastry i każdy z nich delikatnie rozbij tłuczkiem. Kawałki z obydwu stron posmaruj musztardą. Wbij do miski jajka, dodaj do nich szczyptę soli, pieprzu, a na końcu roztrzep. Zanurzaj w nich kawałki mięsa, a następnie panieruj w płatkach owsianych. Tak postępuj ze wszystkimi porcjami schabu. Układaj je na rozgrzanym tłuszczu i smaż z dwóch stron do momentu, aż zrobią się złociste.

REKLAMA

Receptura na kotlety schabowe po parysku

Składniki:
2 jajka
500 g schabu
mąka pszenna
suszona natka pietruszki
pieprz i sól
olej

Przygotowanie:
Oczyść mięso z białych żyłek. Pokrój je na 4 równe części i osusz ręcznikiem papierowym – to sprawi, że panierką będzie lepiej przystawać do mięsa. Jajka z pieprzem oraz solą roztrzep w misce. Na osobnym talerzyku rozsyp mąkę. Oprósz mięso odrobiną czarnego pieprzu i suszoną natką pietruszki. Obtocz każdy kawałek w mące, a potem zanurz w rozmąconym jajku. Smaż kotlety z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, a gdy będą złociste – wyłóż je na talerz. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA