Obieranie jarzyn (lub owoców) to z pozoru jedna z najprostszych czynności wykonywanych w kuchni. Robimy to za pomocą narzędzi, aby ułatwić sobie cały proces. Tymczasem wiele osób źle operuje obieraczką! To niebywałe, ale faktycznie to częsty błąd – pewnie wy także nie zdawaliście sobie z tego sprawy. Jak można nieprawidłowo obierać warzywa czy owoce?
Z obieraczki zazwyczaj korzystamy, gdy robimy obiad – przydaje się w trakcie obierania marchewki na surówkę czy ziemniaków na placki. Okazuje się, że obieraczką posługujemy się z reguły nie tak, jak trzeba – aż 99 % osób robi to źle. Wystarczy zmienić strategię, aby obierać ogórki czy jabłka znacznie szybciej i łatwiej niż dotychczas!
Jak poprawnie używać obieraczki?
Nie ma nic prostszego! Przesuwacie nią z góry do dołu, dociskając ją do produktu spożywczego, po drodze zdejmując jego skórkę? To błąd. Pamiętajcie, aby nie odrywać narzędzia od warzywa w czasie ruchu zarówno w dół, jak i w górę. Inaczej utrudnicie sobie pracę, która ponadto będzie trwać dłużej. Dociskajcie obieraczkę do produktu, operując nią w obydwie strony – będziesz zaskoczeni, jakie to udogodnienie!
Nie czekajcie i zastosujcie ten patent przy najbliższej okazji. Powiedzcie o tym bliskim, aby i oni posługiwali się obieraczką w poprawny sposób.