Używasz tej wody do ogórków kiszonych? To dlatego nie wychodzą

ogórki kiszone
fot. Pixabay

Czy robiąc ogórki kiszone, zalewasz je wodę z kranu? Uważaj, ponieważ 1 błąd spowoduje, że twoje przetwory będą nadawać się już tylko do wyrzucenia. Sprawdź, jaką wodą zalewać warzywa i jak poprawić jakość kranówki, aby była odpowiednia na marynatę do domowych kiszonek.

REKLAMA

Dobre ogórki kiszone powinny być chrupiące, twarde i aromatyczne. I choć nastawienie ogórków kiszonych nie należy do najtrudniejszych rzeczy, to zdarza się, że nie zawsze wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Powód? Wpływa na to właściwy dobór składników oraz sposób wykonania. W tym łatwym z pozoru procesie kiszenia łatwo popełnić błędy, wskutek czego warzywa wychodzą do niczego. Należy np. zwrócić uwagę też na wodę i składniki dodatkowe. Ta pierwsza także powinna mieć wysoką jakość.

Czy ogórki kiszone można zalać wodą z kranu?

Do kiszenia ogórków najlepiej sprawdzi się woda źródlana. Warzywa warto zalać niegotowaną wodą, gdyż w takiej cała kiszonka lepiej się przechowa. Jeśli jednak postanowicie użyć kranówki albo wody ze studni, wlejcie ją do miski i odstawcie na 24 godziny, aby pozbawić ją chloru. Co prawda, w wodzie studziennej nie ma chloru, ale są zbyteczne osady – gdy wodę odstawimy na dobę – popłyną one na dno. Ponadto taką wodę ze studni dobrze jest przegotować, aby usunąć ewentualne drobnoustroje (czas gotowania to 2-3 minuty, potem należy odstawić ją do wystudzenia).

REKLAMA

Istotna jest także temperatura solanki. Ciepłą lub gorącą można zalać ogórki małosolne, bo to szybciej zapoczątkuje proces kiszenia. Gdy natomiast zamierzacie ukisić warzywa na zimę, zalejcie je letnią bądź zimną solanką.

Ważne dodatki do ogórków kiszonych

Do przyrządzenia solanki najlepiej nadaje się sól kamienna niejodowana, która zawiera sporą ilość soli mineralnych, co ma korzystny wpływ na trwałość kiszonki oraz jej walory odżywcze. Czosnek nadaje smakowitości i ma działanie bakteriobójcze, z kolei chrzan pogłębia smak i przyspiesza fermentację. Oczywiście nie można pominąć kopru wraz z baldachami i nasionami, ale lepiej wrzucić podsuszony, bo taki – w porównaniu ze świeżym – nie będzie gnił i zapewni ogórkom dużo aromatu. Do kiszonek warto dodać także liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni czy winorośli. Dzięki nim ogórki będą twarde, jędrne i staną się smaczniejsze.

REKLAMA

Podziel się: