Krupnik to bardzo pożywna i sycąca zupa, która jest odpowiednia na chłodne dni. Na czym polega tajemnica jej smaku? Z reguły wszystko zależy od drobiazgów, czyli od kaszy, wyboru najlepszego mięsa i umiejętnego doboru warzyw.
Początek marca to okres wypatrywania wiosny, więc warto sobie umilić ten czas przyrządzając nieprzeciętne rozgrzewające zupy.
W czym tkwi sekret idealnego smaku krupniku?
Przede wszystkim mięso
Podstawą tradycyjnego krupniku jest mięso, a jakie będzie najlepsze? Opinie na ten temat są rozbieżne, a wszystko zależy od rezultatu jaki chcemy uzyskać.
Wielbiciele treściwych i solidnych zup znacznie częściej gotują danie na mięsie wieprzowym – schabie, żeberkach bądź golonce Z kolei sympatycy lekkich potraw wolą raczej wersje na delikatnym mięsie drobiowym np. na udkach.
Idealna kasza
Innym stałym składnikiem krupniku jest kasza. Zupę w sposób tradycyjny przyrządza się z kaszą jęczmienną perłową. Ale można z sukcesem zastąpić ją kaszą pęczak lub gryczaną bądź jaglaną. Jeśli chcesz, aby zupa była bardzo klarowna, opłucz kilkakrotnie kaszę na sitku. Rób to do chwili, aż wypływająca woda będzie zupełnie czysta. Kaszę możesz dodać również wprost do garnka, jednak potrawa będzie wtedy dużo bardziej kleista oraz mętna.
Warzywa
Oprócz mięsa i kaszy w krupniku musi pojawić się dużo warzyw. Najlepiej zetrzeć je na tarce albo posiekać w tzw. zapałkę. Identycznie jak w przypadku rosołu niesłychanie ważnym składnikiem zupy jest opalona cebula. Jej dodatek sprawi, że krupnik będzie miał lepszy smak.
Jeśli chodzi o pietruszkę i marchewkę, to absolutnie nie może ich zabraknąć w zupie. Jednak z marchewką nie można przesadzić, bo wtedy krupnik stanie się zbyt słodki. Świetnym pomysłem jest także dodanie do potrawy świeżej posiekanej natki pietruszki oraz koperku.