W którym momencie solić rybę
fot. screen Youtube / Cooking with Coit

Ryba to jeden ze zdrowszych produktów w naszej diecie. Jednak dobre, świeże mięso łatwo zepsuć, zwłaszcza gdy jest doprawiane w złym momencie. Sprawdź, kiedy najlepiej to zrobić.

W którym momencie solić rybę?

Są osoby, które zaraz po umyciu i osuszeniu ryby, posypują ją solą. Taka strategia to ogromny błąd. Przedwcześnie dodana przyprawa sprawi, że woda uwolni się z mięsa, a po usmażeniu filet stanie się suchy i będzie się rozpadał. Nie jest to jednak powód, aby przestać smażyć ryby. Mimo że ta metoda obróbki kulinarnej do najzdrowszych nie należy, od czasu do czasu można z niej skorzystać. Trzeba jednak we właściwym czasie doprawić mięso. Warto to zrobić tuż przed umieszczeniem ryby na rozgrzanej patelni.

Uważaj na ryby w panierkach

Panierka to popularny i uwielbiany przez wielu smakoszy finisz wielu kotletów. Do ryby też oczywiście pasuje. Warto jednak uważnie ją wykonać. Chodzi głównie o to, aby nie przesadzić z solą. Jeśli przed panierowaniem w jajku i bułce posypiemy mięso ryby tą przyprawą, nie będzie potrzeby dodawania jej do masy z jaj. Otoczka będzie lepiej trzymać się mięsa, gdy filet wcześniej starannie osuszymy. To także świetny sposób, aby uniknąć pryskania tłuszczu w trakcie smażenia i otrzymania nieapetycznego wyglądu panieru.

Panierowanie będzie znakomitym pomysłem szczególnie w przypadku ryb chudych. Zapobiegnie utracie wilgoci z produktu, w związku z tym szansa na otrzymanie suchej potrawy znacznie się zmniejszy. Trzeba także pamiętać, aby nie smażyć ryby zbyt długo.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę