Wachowicz ma sprytny sposób na lekki i puszysty biszkopt. Sekret tkwi w 1 dodatku

Ewa Wachowicz i biszkopt
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Cuisine Simple

Biszkopt to znakomita baza dla wielu deserów z dodatkiem kremu. Ewa Wachowicz ma świetny patent na uzyskanie lekkiego i puszystego wypieku – dodaje do niego łyżkę oliwy z oliwek. Takie ciasto z masą śmietanową spodoba się nawet tym osobom, które nie przepadają za słodkościami.

REKLAMA

Biszkopt to ciasto, które występuje w wielu odsłonach. Dzieliliśmy się już z wami recepturą na biszkopt z patelni bez pieczenia czy sernikowy biszkopt czekoladowy. Tym razem zachęcamy was do zrobienia wariantu z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto jest nasączane amaretto, dzięki temu staje się wyjątkowo aromatyczne. Aromat zawdzięczamy także kawowej masie śmietanowej, którą biszkopt jest przekładany. Zwieńczeniem deseru jest słodki i przyjemny w smaku dżem malinowy. Brzmi świetnie, prawda?

Puszysty biszkopt wg Ewy Wachowicz – jak go zrobić?

Składniki na ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

REKLAMA

Składniki na masę:
3 łyżeczki żelatyny
1 szklanka kawy w proszku
woda
2 opakowania śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru pudru
dżem malinowy do przełożenia
⅓ szklanki amaretto do nasączania

Jak przygotować biszkopt?
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Żółtka oddziel od białek, do tych pierwszych wsyp cukier i cukier wanilinowy, ucieraj. Dosyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po chwili dolej oliwę. Z białek i szczypty soli zrób sztywną pianę. Ostrożnie połącz ją z utartymi żółtkami. Formę wyłóż specjalnym papierem i umieść w niej przyrządzoną masę. Piecz ją przez 30 minut. Później ostudź, na początku tylko przy uchylonych drzwiczki pieca. Chłodne ciasto przetnij na 2 placki. Nasącz je mieszanką przyrządzoną z amaretto i 2 łyżek wody. Biszkopt jest gotowy do przekładania.

REKLAMA

Jak przygotować krem?
Śmietanę ubij z dodatkiem cukru pudru. Do żelatyny dodaj kilka łyżek gorącej wody, postaw szklankę z mieszanką w naczyniu z wrzątkiem i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj ją do śmietany, a potem dobrze zmiksuj. Gdy powstanie gładka masa, nie przerywając miksowania, dosypuj kawę. Krem będzie gotowy, gdy składniki się połączą. Jego większą ilość rozsmaruj na jednym nasączonym blacie. Przykryj go drugą warstwą placka, a na całość wyłóż pozostałą porcję masy. Wierzch deseru ozdób dżemem malinowym oraz innymi dodatkami według upodobań. Smacznego.

Podziel się: