ShareInfo.plKulinariaWaniliowa chmurka to moje popisowe ciasto. Znika przed schłodzeniem

Waniliowa chmurka to moje popisowe ciasto. Znika przed schłodzeniem

ciasto Waniliowa Chmurka
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Ten przepis na ciasto bez pieczenia przypadnie ci do gustu bez dwóch zdań. Połączenie kilku kolorowych warstw to najlepsze co można sobie wyobrazić na deser w wakacyjne popołudnie. W okresie letnim nie bardzo mamy chęci, by włączać piekarnik. Na szczęście ten przysmak powstaje bez pieczenia, ale musisz mieć jednak sprawną lodówkę i odrobinę cierpliwości. Tylko tak zrobisz deser, który oczaruje wyglądem i upoi smakiem nawet największych niejadków. Poznaj przepis na lekkie, banalne i pyszne ciasto o nazwie Waniliowa Chmurka.

REKLAMA

Lubisz czasami zgrzeszyć i zjeść coś słodkiego? W takiej sytuacji, gdy głód nie odpuszcza, możesz wybrać się do cukierni po jakąś słodką przekąskę lub zostać w domu i spróbować swoich sił w kuchni. Tę recepturę polecamy łasuchom kochającym domowe wypieki. Smak to nie jedyna zaleta Waniliowej chmurki – ona nie może nie wyjść.

Przepisy na ciasto Waniliowa chmurka

Składniki:
1 paczka biszkoptów
660 ml śmietanki 30%
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy (16 g)
4 serki homogenizowane waniliowe (600 g)
3 galaretki (zielona, żółta, czerwona)
gorzka czekolada do ozdoby

Przygotowanie:
Roztapiamy galaretki w wodzie (100 ml) i studzimy.

Śmietanę ubijamy, przekładamy serki homogenizowane i aromat waniliowy, miksujemy. Masę dzielimy na trzy porcje, a jedną z nich łączymy z galaretką czerwoną (np. wiśniową, truskawkową).

REKLAMA

Formę (24 cm x 24 cm) wykładamy pergaminem i dno zakrywamy biszkoptami. Przelewamy na nie czerwony krem, wygładzamy i schładzamy przez co najmniej pół godziny.

Następną porcję kremu łączymy z galaretką w kolorze żółtym (np. cytrynową). Ostatnią część mieszamy z galaretką zieloną (np. jabłkową, agrestową).

Żółtą masę rozprowadzamy na poprzedniej warstwie w blaszce i znów chowamy do chłodziarki na co najmniej pół godziny. Gdy żółta masa stwardnieje przykrywamy ją masą zieloną. Wierzch dekorujemy starą na tarce czekoladą. „Waniliowa Chmurka” jest gotowa, ale możemy ją pokroić dopiero po kilku/kilkunastu godzinach chłodzenia w lodówce.

Czytaj też: Przepis na ciasto Gracja bez pieczenia to obłęd. Chwila i gotowe

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA