REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWaniliowe naleśniki. Są miękkie i puszyste dzięki 1 składnikowi

Waniliowe naleśniki. Są miękkie i puszyste dzięki 1 składnikowi

naleśniki
fot. Pxhere

Sposób na miękkie i puszyste naleśniki? Nic trudnego, wystarczy do masy naleśnikowej dodać trochę maślanki, a frykas swą konsystencją zachwyci każdego. Dzięki dodaniu aromatu waniliowego placuszki będą też przyjemnie pachnieć. Najlepiej sprawdzą się na deser, ale mogą być też słodkim śniadaniem. Odtwórzcie ten przepis w swojej kuchni – gwarantujemy, że skradnie wasze serca.

REKLAMA

Dziś dzielimy się z wami prostym i koneserskim sposobem na lekkie naleśniki. Za sprawą maślanki, ciasto będzie puszyste jak chmurka, a dodatek esencji waniliowej nada im atrakcyjniejszego smaku i aromatu. Jak usmażyć waniliowe naleśniki na maślance?

Przepis na puszyste naleśniki na maślance

Składniki:
500 ml mleka
20 g cukru pudru
480 g maślanki naturalnej
480 g mąki pszennej
60 ml oleju rzepakowego
4 jaja
porządna szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej

Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do sporego naczynia, dodaj jaja, mleko, maślankę, olej, aromat waniliowy, cukier puder i sól. Mieszaj składniki na jednolitą masę, odstaw ją na 10 minut. Patelnię pokryj warstewką oleju i dobrze go rozgrzej. Ciasto naleśnikowe smaż na średnim gazie, po kilka minut na stronę. Gdy brzegi zaczną „odchodzić” od patelni, wtedy obracaj placuszki. Podawaj je z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. dżemem, smacznego.

REKLAMA

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki ziemniaczane i naleśniki po hawajsku.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA