dżem winogronowy
fot. screen Youtube / Brown Girls Kitchen

Czy kiedykolwiek próbowaliście dżemu z winogron? Wykonany z ciemnej, słodkiej odmiany owoców smakołyk będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa lub naleśników. Nie zapomnijcie dodać do niego kardamonu. Ta aromatyczna przyprawa sprawi, że dżem zyska na smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis na tę słodkość.

Jeśli macie spory zapas winogron, możecie przygotować z niego wiele pyszności. Dżem to z pewnością jedna z lepszych propozycji. Ugotujcie owoce, usuńcie z nich skórki, a potem doprawcie kardamonem i innymi składnikami. Owoce w takim wydaniu smakują obłędnie. Dżem fantastycznie smakuje z goframi, naleśnikami oraz pieczywem.

Przepis na dżem z winogron

Składniki:
4 cytryny
2 kg ciemnych winogron
1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego
300 g cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Starannie umyj winogrona i usuń gałązki. Owoce przełóż do sporego garnka o grubym dnie. Dodaj do nich kardamon i cukier, odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce, aby uwolniły sok. Wówczas zagotuj mieszankę i podgrzewaj do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Jak tylko winogrona się rozpadną, przetrzyj je przez sito w celu pozbycia się pestek i skórek. Mus gotuj dalej, a gdy zrobi się gęsty, połącz go z sokiem z cytryn i odrobiną soli. Podgrzewaj jeszcze przez 15 min, potem umieść masę w czystych, wyparzonych słoiczkach, które następnie zakręć. Dżem winogronowy pasteryzuj w piekarniku o temp. 120°C przez około 10 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dżem gruszkowy, a także dżem z dyni i pomarańczy.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę