Wegański majonez jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Smakiem do złudzenia przypomina majonez, ale jest w nim jednak coś, co sprawia, że smakuje inaczej, a nawet lepiej. Warto spróbować przygotować go w swojej kuchni, bo zrobisz go w kilka minut!
Klasyczny majonez bazuje na jajkach, więc co w przypadku, gdy jesteśmy weganami? Mamy dobrą wiadomość! Na szczęście okazuje się, że można zrobić własny wegański majonez w domu. Smakuje bardzo dobrze i pasuje do kanapek, jajek lub sałatki. Sprawdźcie, jak go zrobić prosto i szybko, bo smakuje wyśmienicie!
Wegański majonez – szybki i prosty przepis
Składniki:
– 150 ml mleka sojowego
– 500 ml oleju
– 2 łyżki musztardy
– 4 łyżki octu
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko sojowe, a potem dodaj kolejno ocet, musztardę, pieprz, syrop, sól. Całość miksuj blenderem przez chwilę, następnie dolej olej i ponownie zmiksuj. Gotowy majonez przechowuj w lodówce, na przykład w słoikach.