REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWegański majonez, który smakuje jak klasyczny. Zrobisz go w 5 minut

Wegański majonez, który smakuje jak klasyczny. Zrobisz go w 5 minut

Wegański majonez

Wegański majonez jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Smakiem do złudzenia przypomina majonez, ale jest w nim jednak coś, co sprawia, że smakuje inaczej, a nawet lepiej. Warto spróbować przygotować go w swojej kuchni, bo zrobisz go w kilka minut!

REKLAMA

Klasyczny majonez bazuje na jajkach, więc co w przypadku, gdy jesteśmy weganami? Mamy dobrą wiadomość! Na szczęście okazuje się, że można zrobić własny wegański majonez w domu. Smakuje bardzo dobrze i pasuje do kanapek, jajek lub sałatki. Sprawdźcie, jak go zrobić prosto i szybko, bo smakuje wyśmienicie!

Wegański majonez – szybki i prosty przepis

Wegański majonez

Składniki:

– 150 ml mleka sojowego

– 500 ml oleju

– 2 łyżki musztardy

– 4 łyżki octu

– 1 łyżka soli

– 1 łyżeczka syropu z agawy

– 4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko sojowe, a potem dodaj kolejno ocet, musztardę, pieprz, syrop, sól. Całość miksuj blenderem przez chwilę, następnie dolej olej i ponownie zmiksuj. Gotowy majonez przechowuj w lodówce, na przykład w słoikach.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA