Wegański sernik zachwyca obłędnym smakiem. Zrobisz go w 30 minut!

wegański sernik

Wegański sernik zwany inaczej jagielnikiem to przepyszna alternatywa dla klasycznego sernika. Bazuje na kaszy jaglanej, dlatego ma bardzo oryginalny smak, który od niedawna cieszy się dużą popularnością. Oprócz tego, że jest smaczne, to w dodatku zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B. Idealny dla osób będących na diecie, bo nie ma tak wielu kalorii jak klasyczny sernik.

   

Jagielnik to ciasto idealne na każdą okazję i prawdziwa bomba witamin z grupy B. Mają one wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego, zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Działa korzystnie na nasz organizm, wyciąga wilgoć oraz zmniejsza stany zapalne.

Jest niskokaloryczne, bo jedna porcja ciasta z kremem z daktyli ma tylko ok. 240 kcal. To wyśmienity i smaczny deser dla każdego, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!

Wegański sernik – Jagielnik. Prosty i szybki przepis

Składniki na spód:

» 250 g daktyli (1 szklanka)

» 100 g błyskawicznych płatków owsianych lub migdałów

» 100 g wiórek kokosowych

» 15 g kakao (1 łyżka)

» 1 łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na masę jaglaną:

» 250 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)

» 1 puszka mleka kokosowego

» 250 ml dowolnego mleka roślinnego (np. owsianego czy migdałowego)

» 1 szklanka wody

» 3 łyżki miodu lub słodkiego syropu (np. z agawy) lub 5 łyżek ksylitolu

» 5 łyżek wiórek kokosowych

Składniki na słony karmel:

» 250 g daktyli

» 5 czubatych łyżek solonego masła orzechowego

Składniki dekoracyjne:

» płatki migdałów

» słone orzeszki

   

Przygotowanie:

Daktyle przygotuj dużo wcześniej – wsyp je do naczynia i zalej wrzątkiem. Odstaw je na pół godziny, aby dobrze się namoczyły. Po tym czasie zblenduj je razem z olejem kokosowym i płatkami owsianymi lub migdałami. Przełóż masę do tortownicy, a następnie umieść w lodówce.

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz i zalej mlekiem roślinnym, wodą, a potem gotuj na wolnym ogniu. Po około 15-20 minutach wsyp wiórki kokosowe lub miód/ksylitol oraz dodaj gęstą część mleczka kokosowego. Całość zblenduj do momentu, aż uzyskasz gładką masę (blenduj nawet około 10 minut).

   

Masę jaglaną wyłóż na spód, który wcześniej umieściłeś w lodówce, a następnie przygotuj masę daktylową.

Namoczone daktyle zblenduj z dodatkiem masła orzechowego. Wyłóż na masę jaglaną, a na koniec posyp całość orzeszkami i płatkami migdałów. Podawaj sernik wtedy, gdy jest dobrze schłodzony.

Smacznego!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News