
Proces gromadzenia się lodu w zamrażarce jest naturalny i dotyczy wielu właścicieli tego sprzętu, chociaż można mu zapobiec. Z każdym dniem lodowa warstwa staje się coraz grubsza, a gdy pojawia się kłopot z domknięciem drzwiczek, wtedy dopiero zabieramy się za rozwiązanie problemu. Reagować należy dużo wcześniej. Być może doszło już do uszkodzenia uszczelki, a do środka zamrażalnika swobodnie wnika ciepłe powietrze. Równocześnie produkty spożywcze przechowywane w komorze chłodniczej zaczynają się ogrzewać i szybciej psuć. Cierpi na tym nie tylko żywność, ale i sam sprzęt. Jak go ochronić przed lodem? Konieczne zastosuj ten łatwy i skuteczny trik za grosze.
Lód w zamrażarce stanie się legendą. Tak zapobiegniesz jego osadzaniu się na ściankach
Lód przestanie nadmiernie kumulować się w zamrażalniku, gdy:
➲ Zrobisz w środku porządek.
* rozmroź i starannie umyj sprzęt.
➲ Ocenisz stan uszczelek i odpływu.
➲ Wyczyścisz go sodą oczyszczoną.
Postępuj według tej prostej instrukcji:
Na szmatkę/gąbkę wsyp 2 łyżki sody i wcieraj ją w ścianki, ale nie dotykaj gumowych elementów. Co daje ten zabieg? Naprawdę wiele. Najważniejsze, że lód przestaje się nadmiernie zbierać w środku, tym samym przedłużając żywotność urządzenia.
Rozmrażanie zamrażarki – jak wykonać poprawnie?
Na początku wyjmij z zamrażarki wszystkie rzeczy i rozłóż pod nią ręczniki. Ustaw temp. 0 stopni i odłącz maszynę od prądu. Zdemontuj szuflady i półki, a potem je przemyj. Gdy lód się roztopi, zacznij myć chłodziarkę, a następnie ją osusz. Pamiętaj, by wetrzeć w ścianki sodę, jeśli chcesz zapobiec gromadzeniu się lodu.
Czytaj też: Nie myj tak lodówki. Rachunki za prąd będą 2x większe