Widzisz popękany lukier na pączkach? Nigdy go nie ignoruj

pączki z lukrem
fot. Pixabay

Jeśli wydacie ci się, że popękany lukier na pączkach jest wyłącznie mankamentem estetycznym, pewnie bardzo się zdziwisz. Ta popularna forma zdobienia powie nam wiele o jakości samych pączków. Sprawdź, co oznacza. Dlaczego warto jej unikać?

REKLAMA

Lukier to najpopularniejsza polewa do pączków. Podczas zakupu tych produktów cukierniczych przyjrzyj się jego wyglądowi. Słaby lukier, na którym widoczne są pęknięcia, często jest oznaką niskiej jakości pączków, obecności w nich kontrowersyjnych substancji albo złym przechowywaniu czy transportowaniu wyrobów.

Co o pączkach powie nam wygląd samego lukru?

Popękana polewa na słodkościach przeważnie ma kilka przyczyn i żadnej z nich nie można ignorować, o ile chcemy zjeść produkt wysokiej jakości. Oto powody, przez które lukier na pączkach może pękać.

REKLAMA

Oczywiste jest, że aby otrzymać idealny wyrób, należy poświęcić mu wystarczającą ilości czasu. Popękana polewa na pączkach może oznaczać, że produkty robiono pośpiesznie. Najprawdopodobniej polewano drożdżowe słodkości zanim jeszcze wystygły, co spowodowało taki rezultat.

Nieestetyczny wygląd lukru może być też efektem niewłaściwego przyrządzenia. Gdy polewa będzie nadmiernie napowietrzana lub zostaną dodane do niej przeciwzbrylacze, wówczas mogą powstać pęknięcia. Mogą one także pojawić się wskutek nieodpowiedniego transportu wyrobów. Defekty lukru występują też m.in. w wyniku mocnego ściśnięcia pączków. Chyba każdy zgodzi się z tym, że zgniecione produkty spożywcze nie wyglądają zbyt apetycznie.

REKLAMA

Różnice między pączkami wysokiej jakości a tymi podejrzanymi

Wybierając pączki w cukierni czy sklepie, zwróćmy uwagę na ich cenę. Dobry świeży wyrób na pewno nie będzie kosztował mniej niż złotówkę. Lepszym rozwiązaniem jest zakup mniejszej ilości tych specjałów, ale za to wysokiej jakości. Dobrze usmażony pączek powinien mieć nienaganny kształt. Nie może być zbyt okrągły – idealnie wyrobione ciasto na pączki lekko spłaszcza się w trakcie obróbki cieplnej.

Ostatnią istotną rzeczą dotyczącą pączków jest znamienny, złocisty pierścień. Ten atrybut oznacza, że masa na pączki została dobrze wyrobiona. Także smażenie perfekcyjnego ciasta poszło tak, jak trzeba (na powierzchni tłuszczu), co doprowadziło do utworzenia takiej właśnie złotej obwódki.

Jeśli masz ochotę na hiszpańskie pączki bez drożdży, spróbuj przygotować je według tego przepisu. Polecamy też wyjątkowe minipączki z serka homogenizowanego.

Podziel się: