Wiesz jak zamawiać wino w restauracji? Oto krótka ściąga!

Zamawianie wina wcale nie jest takie proste. Jeżeli na randce okaże się, że dziewczyna ma pojęcie o winach, w łatwy sposób można wpaść w tarapaty. A wystarczy kilka informacji, aby zamawiać wino jak prawdziwy koneser.

W restauracji można zawsze liczyć na pomoc kelnera, ale warto popisać się swoimi umiejętnościami, szczególnie na pierwszej randce, ale nie tylko. Wino powinno być dostosowane nie tylko do rodzaju potrawy jaką spożywamy, ale także do okazji i towarzystwa. Redakcja Men’s Health opracowała krótką ściągę, dzięki której zamawianie wina to bułka z masłem!

Warto wybrać wino białe jeśli spożywamy ryby, drób, owoce morza. Czerwone będzie odpowiednie do mięsa i spaghetti. Jeżeli spożywamy lekkie potrawy, należy dobrać lekkie wino i odwrotnie – przy cięższych potrawach wino powinno być wytrawne. Do sałatek i jajek nie spożywa się wina w ogóle. Do kawioru obowiązkowy jest szampan!

Czytaj także:  Po co pić kakao? To ciekawe…

Jakie są jeszcze zasady? Do baraniny i wieprzowiny zamów wino lekkie czerwone, do dań wegetariańskich – lekkie białe, do serów – czerwone, do makaronów z sosem – czerwone chianti, do steków – Cabernet Sauvignon. Do pieczeni wołowej zamawiaj Pinot Noir lub burgunda, a do jagnięciny – Cabernet Sauvignon, do małż wybierz lekkie czerwone a do smażonego białego mięsa czerwone. Do duszonego mięsa pasuje wino białe.

Istnieje również instrukcja zamawiania wina u kelnera! Kiedy kelner przyniesie ci butelkę musisz sprawdzić czy jest zgodna z zamówieniem. Wtedy otworzy ją i wręczy ci korek. Musisz go obejrzeć i sprawdzić, czy nie ma na nim pleśni. Później kelner wleje ci wino, które musisz skosztować i powiedzieć swoją opinię. Jeżeli Ci smakuję skiń głową i poproś o nalanie wina do kieliszka towarzyszki i twojego.

Czytaj także:  Najdroższy lek na świecie – jedna dawka kosztuje 9 milionów złotych

Komentarze