
Ścierki są nieocenione kuchni. Przydają się podczas odcedzania ziemniaków, wyjmowania ciepłych obiadów z pieca czy wycierania rozmaitych płynów z blatu. Jednak taki pomocnik czasem może też zaszkodzić. Zwłaszcza gdy będziesz go trzymać w nieodpowiednim miejscu, np. na uchwycie drzwiczek zmywarki czy piekarnika. Tak robi wiele pań i panów domu, którzy nie są świadomi konsekwencji, jakie może za sobą nieść ten rytuał. Dowiedz się, dlaczego lepiej nie wieszać materiałowej szmatki na drzwiach piekarnika.
Ścierka kuchenna na drzwiczkach od piekarnika to w wielu kuchniach żaden fenomen. Gospodynie domowe wieszają ją tam, bo to wygodne. Niestety, pomysł nie zasługuje na pochwałę, tylko na naganę. Powód? Materiał może się pognieść i nasiąka wilgocią, a tej przy kuchence nie brakuje. Wchłania opary z gotowania i brzydkie zapachy, a z biegiem czasu staje się wylęgarnią drobnoustrojów. Zastanów się: czy używanie takiej ścierki w kuchni jest higieniczne i bezpieczne dla zdrowia? Jasne, że nie.
Co więcej, kuchenna szmatka może przeszkadzać innym domownikom, którzy np. chcą skorzystać z piekarnika w celu upieczenia ciasta czy mięsa. Wtedy zawieszka trafia z deszczu pod rynnę, czyli w miejsce, które również może być zbieraniną bakterii, np. podłoga, zlewozmywak.
Gdzie umieścić ścierkę kuchenną, skoro rączka piekarnika nie jest dobrym miejscem?
Dobra organizacja, porządek i higiena to cechy, które powinny dotyczyć każdej kuchni. Warto pomyśleć o zainstalowaniu w konkretnym miejscu wieszaka lub drążka i na nim zawiesić ściereczkę. Przez cały czas będzie do dyspozycji w jednym miejscu, więc nie będzie potrzeby wieszać jej na drzwiczkach urządzenia AGD.
Za wieszakami, haczykami czy innymi podobnymi akcesoriami można rozejrzeć się w sklepie z produktami gospodarstwa domowego.
Jak dbać o ścierki kuchenne i higienę w kuchni?
Ścierki należy prać regularnie w wysokiej temperaturze i nie ograniczać się wyłącznie do jednej sztuki. Najlepiej mieć kilka szmatek i każdej używać w innym celu. Po kontakcie z surowym mięsem nie należy używać tkaniny np. do wycierania naczyń. Ściereczkę warto starannie suszyć, bo wilgotna sprzyja rozwojowi patogenów. Wycieranie nią różnych powierzchni jest tożsame z roznoszeniem zarazków po całej kuchni.
Czytaj też: Gdzie wyrzucić gąbkę kuchenną? W dalszym ciągu robisz to źle