Buraki są wciąż jeszcze niedoceniane na naszych stołach. A przecież trudno znaleźć inne warzywo, które ma tak zbawienny wpływ na organizm człowieka, obojętnie w jakiej postaci je spożywamy. Jednak bez wątpienia najlepszym sposobem będzie przyrządzenie domowego zakwasu. Wbrew pozorom nie służy on tylko do przygotowania czerwonego barszczu na Wigilię czy na wystawny obiad dla rodziny. Już jedna jego szklanka pita codziennie potrafi zdziałać cuda.
O właściwościach buraków można pisać długo. To tanie i łatwo dostępne warzywo obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność organizmu, zawiera żelazo, witaminy z grupy C, A, E, B6, K, kwas foliowy, sód, potas czy magnez.
Dla osób walczących z chorobą nowotworową oraz chcących jej skutecznie zapobiegać, burak jest idealnym rozwiązaniem. Jako antyoksydant likwiduje bowiem wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój raka w organizmie. Ze względu na swoje właściwości polecany jest także osobom poddającym się wyniszczającej organizm chemoterapii.
Buraki mają jeszcze wiele innych zalet. Wśród nich można wymienić działanie przeciwzapalne i krwiotwórcze, regulowanie funkcji wątroby i woreczka żółciowego. Burak pomaga również pozbyć się toksyn z organizmu. A osoby szybko się męczące dzięki włączeniu buraków do diety skutecznie poprawią swoją kondycję.
Jak przygotować w domu zakwas?
To niezwykle proste, gdyż wszystkie składniki kupimy bez problemu w każdym sklepie. Na zakwas potrzebować będziemy:
1 kilogram buraków,
kilka ząbków czosnku, może być nawet cała główka, obranych i pokrojonych na pół,
2 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
ziele angielskie,
liście laurowe,
1/2 lub 1 łyżkę soli na litr wody (zakwas można zrobić również bez soli, będzie tak samo smaczny),
kromkę razowego chleba na zakwasie (nie jest to konieczne, ale chleb przyspiesza fermentację zakwasu).
Gdy już mamy składniki, wykonujemy następujące czynności:
Buraki należy umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry, a następnie układać je w wyparzonej i wytartej kamionce lub w dużym słoju, na przemian z warstwami przypraw i z czosnkiem. Całość należy zalać wodą, tak aby wszystkie buraki były nią pokryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je docisnąć na przykład ceramicznym talerzykiem.
Następnie zakrytą kamionkę lub słój (jeśli dysponujesz kamionką odkrytą lub słojem bez zakrętki, to z powodzeniem możesz je zastąpić gęstą, muślinową tkaniną, którą ściśle należy zawiązać sznurkiem lub gumką) odstawiamy na około 5 do 7 dni w ciepłe miejsce. Ponieważ szybkość kiszenia zależy od temperatury, to im cieplejsze będzie to miejsce, tym lepiej.
Gotowy zakwas przecedzamy i przelewamy do szczelnie zamykanych słoików, które przechowujemy w chłodzie, na przykład w lodówce, by zatrzymać proces fermentacji.
Buraków, które pozostają po gotowym zakwasie, nie wyrzucamy. Z powodzeniem posłużą do zrobienia doskonałej surówki, pasującej chociażby do pieczonej kaczki podawanej z kawałkami jabłka lub pomarańczą oraz z ziemniakami.