Polska kuchnia słynie z wielu znakomitych potraw, ale prymusem spośród nich są pierogi. Nie ma znaczenia, czy farsz robisz na słodko, czy w wersji wytrawnej, i tak musisz go zamknąć w cieście. Bez niego przecież nie ma pierogów. Ważne, by było ono miękkie, elastyczne i smaczne. Twarde i gumowe nie zrobi wrażenia i nie uratuje go nawet bajeczne nadzienie. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Dodaj 1 składnik, a będzie lepsze niż kiedykolwiek.
Ciasto na pierogi wyjdzie elastyczne, miękkie i pyszne. Nie zapomnij o 1 składniku
Najprostsze na świecie ciasto pierogowe składa się z zaledwie 2 produktów: mąki i ciepłej wody. Odpowiednie proporcje tych obu składników to klucz do uzyskania doskonałego rezultatu. W cieście na pierogi możesz też uwzględnić szczyptę soli lub jajko. Jeśli chodzi o ten drugi dodatek, to wywołuje on czasami spory konflikt wśród znawców pierogów.
Alternatywą dla jajka jest masło. Wystarczy łyżkę rozpuszczonego tłuszczu dodać do mąki na stolnicy i wyrabiać masę. Ciasto będzie bardziej sprężyste i aksamitne. Po ugotowaniu pierogi będą rozpływać się w ustach.
Przepis na najbardziej elastyczne ciasto na pierogi
Składniki:
– 280 ml ciepłej wody,
– 500 g mąki pszennej typ 450,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżka rozpuszczonego masła.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy sól i płynny tłuszcz, a potem sukcesywnie dolewamy wodę, a w międzyczasie mąkę przysuwamy do wnętrza kopczyka.
Przy pomocy łyżki łączymy składniki, a po chwili ręcznie zagniatamy masę przez kilkanaście minut. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Kroimy je na kawałki.
Każdy cienko rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Podczas tej czynności, resztę placków z ciasta okrywamy suchą szmatką, aby nie obsychały. W kółka umieszczamy gotowy farsz, sklejamy brzegi i gotujemy pierogi w gorącej wodzie.