Wlej to do sernika
YouTube screen | Lecker mit Sophie Mayer

Wlej to do sernika, a będzie idealnie pulchny i lekki niczym piórko. A wszystko to za sprawą pewnego sekretnego składnika. Sprawdź i wypróbuj, a nie pożałujesz.

Sernik idealny jest puszysty, lekki, kremowy, niezwykle delikatny i rozpływający się w ustach. Często jego przygotowanie okazuje się nie być wcale takie proste. Wychodzi za twardy i zbyt suchy, opada po upieczeniu i przez to nie smakuje dobrze. Jednak jest na to rewelacyjny sposób – wystarczy mieć pod ręką pewien składnik i wrzucić go do masy serowej. Sprawdź czy wiedziałeś o tym triku!

Wlej to do sernika, a będziesz zaskoczony jego smakiem

Ten trik musi poznać każdy, bo dzięki temu sernik nigdy nie opadnie i będzie puszysty, lekki oraz delikatny. Wszystko to za sprawą jednego składnika. Chodzi tutaj o mleko skondensowane – to właśnie ono nadaje sernikowi puszystości i niezwykłej lekkości. Poznaj przepis.

Składniki:

Spód:
» 300g kruchych ciasteczek
» 120g masła/margaryny

Masa:
» 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu
» 500 ml słodzonego mleka skondensowanego
» 1 szklanka śmietanki 36%
» 4 jajka
» 2 budynie waniliowe
» 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiel z dodatkiem rozpuszczonego masła lub margaryny, a potem wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 25 minut.

W tym czasie przygotuj masę. Twaróg przełóż do miski, następnie dodaj mleko skondensowane, śmietankę, jajka, budynie waniliowe oraz cukier puder. Zmiksuj do połączenia się składników, a potem wylej na ciasteczkowy spód.

Sernik piecz bez termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez godzinę, następnie pozwól mu ostygnąć w piekarniku. Wstaw do lodówki, a potem wystarczy posypać cukrem pudrem.

I gotowe, smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę