
Pomidory są chętnie uprawiane przez polskich działkowców. Utrzymanie plantacji w dobrym stanie przez cały okres wegetacji i owocowania to też sztuka. Złowrogi klimat i wszechobecne szkodniki mogą im niestety zaszkodzić. Dlatego rolnik powinien zebrać resztę zdrowych plonów przed czasem, a ocali je. Pomidory bez żadnych oznak chorób można przechować np. w domu. Jeśli wiele sztuk jest jeszcze zielonych, to zwykle trzeba długo czekać, aż nabiorą koloru. Na szczęście można skrócić ten czas o połowę. Jak? Wystarczy położyć w skrzynce z zielonymi pomidorami pewien owoc, a dojrzeją momentalnie.
Jak przechowywać niedojrzałe pomidory?
Niedojrzałe pomidory warto trzymać w pudełkach z papierem, skrzynkach drewnianych lub koszach wiklinowych (są przewiewne). W foliach nie należy ich chować, bo sztuczny materiał nie przepuszcza powietrza, a owoce są w większym stopniu narażone na pleśnienie i gnicie.
Czy pomidory warto schować do lodówki?
W lodówce owoce prędzej utracą smak i zapach. Chociaż zachowają w niej świeżość na dłużej. Jednak lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej.
Jak przyspieszyć ich dojrzewanie pomidorów? Wypróbuj trik z awokado
Chcąc przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, warto umieścić w skrzynce z nimi awokado. Ten owoc produkuje etylen – jest to gazowy hormon roślinny, który sprawia, że inne owoce i warzywa szybciej nabierają smaku i pożądanej barwy. Oprócz awokado można do pudełka z pomidorami wrzucić jabłko, brzoskwinię czy banana.
Zobacz też: Jak mrozić żywność? Ile czasu jedzenie może leżeć w zamrażarce?