Wrzucam kilka do ciasta na biszkopt i wychodzi z niego przepyszne ciasto do kawy w pół godziny. Przepis jest tak prosty, że wychodzi każdemu.
Szybkie i pyszne ciasto do kawy, biszkoptowe i z dodatkiem kilku plastrów jabłka. Nadaje on niesamowitego smaku, aromatu i wilgotności. Przygotowanie jest bardzo proste, ale najważniejsze jest porządne ubicie białek jaj, bo tylko dzięki temu ciasto będzie miało konsystencję lekką jak piórko.
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem. Przepis
Składniki:
» 3 białka
» 3 żółtka
» pół szklanki cukru
» pół szklanki mąki
» sól
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» jabłko + cynamon
Przygotowanie:
Białka jajek ubijaj ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 8 minut – nie krócej! To najważniejszy krok i musisz o tym pamiętać. Gdy białka będą ubite, dodawaj żółtka i zmniejsz moc miksera. Dodawaj cukier, a potem wyłącz mikser. Dodawaj małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszaj łyżką drewnianą delikatnie.
Przelej masę do blaszki (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłóż plastry jabłka i posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka.