Ciasto marchewkowe rozweseli nawet najsmutniejszy, jesienny dzień. Jest łatwe do zrobienia i nie wymaga żadnych wielkich zdolności kulinarnych. Testując dziesiątki przepisów na marchewkowy wypiek, w końcu natrafiłeś na ten idealny. Dodatki takie jak cynamon i orzechy nadają mu charakteru. Deser jest pulchny, miękki i zarazem chrupiący. A jeśli dodasz do niego coś ekstra, zyska 100% więcej smaku.
Orzechy w cieście marchewkowym to świetny pomysł. Najlepiej sprawdzą się włoskie lub laskowe. Wcześniej koniecznie je posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
Nie tylko orzeszki urozmaicą twój wypiek, ale także słodko-kwaśna żurawina. Suszony owoc odda smak deserowi, co poczujesz w każdym kęsie. Oto przepis na słodkość, która musi zagościć na twoim stole jeszcze tej jesieni.
Przepis na ciasto marchewkowe z żurawiną
Składniki:
200 g mąki pszennej tortowej,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
ok. 200 g startej marchewki,
200 ml oleju roślinnego,
ok. 160 g cukru,
1 czubata łyżeczka cynamonu,
4 jajka,
3-4 łyżki suszonej żurawiny,
ok. 80 g orzechów (np. włoskich).
Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, proszek, cynamon i sodę, starannie mieszamy.
Drobno kroimy orzechy.
Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na aksamitną masę.
Dodajemy do niej olej, nieustannie miksujemy i przelewamy wszystko do miski z mąką i dodatkami. Dorzucamy orzechy, marchew i suszoną żurawinę, mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem i przekładamy do niej masę, wygładzamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 60 minut. Studzimy wypiek i ozdabiamy wg własnych upodobań, np. lukrem lub białą czekoladą i kawałkami orzechów.