Spraw, by smażona cebulka była smakowitsza i bardziej pachnąca niż zwykle. Jeśli nie wiesz, jak osiągnąć taki rezultat, koniecznie czytaj dalej. Walory cebulki podkręcisz składnikiem, który zazwyczaj sypiesz do herbaty. Poza tym unikaj jednego powszechnego błędu, jakim jest smażenie pokrojonego warzywa na zwykłym maśle. Wymień je na inny rodzaj tłuszczu, a będzie zdrowiej i równie pysznie. Cebula zyska karmelowy odcień, a wszystkie potrawy z jej udziałem wyjdą obłędne.
Wyprowadź smak smażonej cebuli na wyższy poziom
Jeden składnik, a może tak wiele zadziałać. Kto by pomyślał, że zwykły cukier kryształ nada cebuli wyrazistości i lekko słodkawego smaku. Zapewni też złocistą barwę.
Wymień masło na olej. Będzie bezpieczniej
Kroisz cebulę i kostkę, a w międzyczasie rozgrzewasz na patelni masło? Pewnie robisz to z przyzwyczajenia, bo wiesz, że cebulka podsmażona tym rodzaju tłuszczu jest wyjątkowo smaczna. Ale czy wiesz, że użycie masła do smażenia to dość ryzykowny krok? Ono pod wpływem wysokiej temperatury prędko się spala, wskutek czego powstają toksyczne substancje (m.in. akroleina). Ponadto masło jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, więc jeśli masz wysoki cholesterol, zrezygnuj z niego. Lepiej wymień masełko na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Przepis na smażoną cebulę z dodatkiem cukru
Składniki:
cebula
szczypta cukru
olej do smażenia
Opis przygotowania:
Sięgamy po olej, który ma wysoki punkt dymienia. Najlepsza będzie oliwa lub olej rzepakowy.
Cebulę siekamy, przekładamy na patelnię z gorącym tłuszczem i podsmażamy na średnim gazie. Gdy zmięknie i delikatnie się zarumieni, posypujemy ją cukrem. Dajemy tylko szczyptę i lekko mieszamy. Słodkie kryształki muszą się roztopić i skarmelizować. Wtedy cebulka jest gotowa. Będzie wyśmienitym dodatkiem do klusek ziemniaczanych, pierogów z mięsem czy duszonej marchewki.