ShareInfo.plKulinariaWszystkie ciotki chciały przepis na te pulpety. Wybór mięsa okazał się strzałem...

Wszystkie ciotki chciały przepis na te pulpety. Wybór mięsa okazał się strzałem w 10

pulpety mięsne w sosie pomidorowym
fot. screen Youtube / @DinaRecipes

Pulpety to pyszna i niezbyt wyszukana propozycja na rodzinny obiad. Podane z ryżem, ziemniakami lub makaronem smakują jeszcze lepiej i sycą na długi czas. Wybór mięsa na pulpety nie zawsze jest oczywisty. Jedni preferują wołowe, inni wieprzowe, a jeszcze inni drobiowe. W otoczeniu sosu pomidorowego każde z tych mięso zyskuje więcej wyrazistości i soczystości, a szczególnie kurczak i indyk, które są delikatne, mało tłuste i dość suche. Sprawdź, jak umiejętnie przyrządzić pulpety z indyka, by uzyskać szalenie dobry efekt.

REKLAMA

Domowy obiad jest doskonały o każdej godzinie. Gdy po powrocie z pracy czy szkoły zastaniesz na stole pachnące i jeszcze ciepłe pulpety w sosie pomidorowym, jesteś szczęściarzem. Możesz je zrobić również dla swoich bliskich, a z pewnością to docenią.

Dlaczego warto zrobić pulpety z mięsa indyczego?

Indyk jest dość chudy. Pod względem zawartości białka, aminokwasów egzogennych i składników mineralnych przebija wiele innych produktów z tej samej półki. Białko ma wysoką wartość biologiczną. Indyk jest lekkostrawny i polecany osobom, które się odchudzają lub z powodu choroby muszą ograniczyć tłuste pokarmy mięsne w swojej diecie.

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Składniki:
» 1 sucha kajzerka
» 1 kg mięsa mielonego z indyka
» 1 jajko
» 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
» 1 łyżeczka papryki słodkiej
» 1 łyżeczka soli
» 1 średnia cebula
» 2-3 łyżki mąki
» olej do smażenia

Przygotowanie:
Pracę nad pulpetami zacznij od zmielenia mięsa. Dodaj pieprz i sól do smaku. Kajzerkę namocz w wodzie. Obierz i posiekaj cebulę, następnie podsmaż ją na patelni, ostudź.

REKLAMA

Mielone mięso połącz ze słodką papryką w proszku, kajzerką pozbawioną nadmiaru wody oraz jajkiem. Wyrabiaj składniki na spójną masę, wsyp cebulę z patelni, znów połącz. Rozgrzej na patelni trochę oleju. Formuj małe kule z masy i panieruj w mące, a potem umieszczaj na patelni. Obsmażaj je ze wszystkich stron.

Sos
Trochę tłuszczu, który został ze smażenia pulpetów, zatrzymaj – na nim zeszklij przeciśnięty czosnek. Siekane pomidory (1 puszkę) wlej do garnka, wymieszaj, potem dodaj pieprz, sól, i cukier do smaku. Dołóż trochę suszonego oregano, ponownie wymieszaj.

Ustaw mniejszy ogień i przekładaj do sosu pulpety, gotuj pod przykryciem przez ok. 7 minut. Ewentualnie zapraw sos śmietaną. Smacznego.

Czytaj też: Sos kurkowy olśni wszystkich. Dodaj tę śmietanę, a będzie wzorowy

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA