REKLAMA
ShareInfo.plPoradyWyczyść komin bez wchodzenia na dach. Szybki i wygodny sposób

Wyczyść komin bez wchodzenia na dach. Szybki i wygodny sposób

komin
fot. Pixabay

Poznaj sposób na wyczyszczenie komina bez wizyty kominiarza. Co więcej, nie będzie konieczne nawet wchodzenie na dach. Wypróbuj prosty patent, który polega na użyciu … obierek ziemniaków.

REKLAMA

Dlaczego warto systematyczne czyścić komin?

Głównie dlatego, że podczas spalania tworzy się kreozot. To brunatny lub czarny składnik podobny do smoły, który powstaje w czasie spalania drewna. Jeżeli drewno jest spalane w nieprawidłowy sposób, kreozot może kumulować się wewnątrz komina, co może być przyczyną jego pożaru. Na szczęście mamy wpływ na prawidłowe spalanie drewna i zmniejszenie odkładania się kreozotu. O czym powinniśmy pamiętać?

Komin powinien mieć wystarczający ciąg, aby dym mógł wzbijać się w górę, a nie znów do mieszkania. Materiały powinny być spalane w optymalnej (wysokiej) temperaturze, aby wytwarzać mniej sadzy. Jeżeli nie ma odpowiedniej ilości spalanej substancji, to nie będzie on dostatecznie gorący i wytworzy więcej sadzy.

Jak wyczyścić komin? Użyj obierków z ziemniaków

Jeśli chcesz wyczyścić komin, spróbuj spalić ziemniaczane obierki. To metoda stara jak świat, która jest wyjątkowo skuteczna. Obierki co prawda mogą pomóc usunąć trochę sadzy, ale nie wyczyszczą całego komina tak starannie i dogłębnie, jak kominiarz. Warto więc co pewien czas korzystać z jego usług. Ale stosując trik z ziemniakami, na pewno nie będziesz musiał robić tego tak często, jak do tej pory. Teraz podpowiadamy, jak to zrobić w kilku krokach:

REKLAMA

Na początku połóż wilgotne skórki ziemniaczane na płaskiej powierzchni, np. blaszce i umieść je w nienasłonecznionym i niezbyt ciepłym miejscu. Obierki powinny wyschnąć na powietrzu przez 24 do 48 godzin. Pozbawione wilgoci będą się lepiej palić. Suche skórki wsyp do płonącego ogniska – będą spalać się energicznie i pomogą usunąć kreozot oraz sadzę z komina. W czystszym kominie proces spalania będzie zachodził wydajniej.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA