Persymona to owoc, nazywany inaczej kaki. Jest on bardzo cennym źródłem witamin, minerałów i substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Swoim wyglądem mocno przypomina żółtego pomidora. Jakie właściwości ma ten owoc? Jak spożywać persymonę?
Właściwości zdrowotne persymony znano i wykorzystywano już setki lat temu. Pierwsi, którzy docenili właściwości tego owocu to Japończycy i Chińczycy. To oni odkryli, w jaki sposób oddziałuje na organizm ludzki i czy ma wpływ na poprawę zdrowia. Kaki wyglądem przypomina nieco pomidor o żółtym kolorze, a jego intensywność może się różnić.
Persymona – owoc hamujący rozwój raka
Persymona posiada wiele cennych witamin A, B6, E, C i K. Bogata jest także w błonnik, tiaminę, kwas foliowy, wapń, i magnez. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki.
Niedawno przeprowadzono badania, które udowodniły, że spożywanie tego owocu może skutecznie spowolnić rozwój komórek rakowych.
Obecny w persymonie beta-karoten działa na poprawę wzroku. Częste spożywanie owocu może znacznie poprawić kondycję oczu, a także zmniejszyć ryzyko chorób, m. in. takich jak zaćma.
Jak spożywać persymonę?
Owoce mają najwięcej właściwości kiedy osiągnął dojrzałość. Wtedy będą one miały barwę ciemnożółtą lub pomarańczową. Kupując persymonę, warto pamiętać, aby wybierać twardsze owoce, które mogą później dojrzeć w domu i szybko nie spleśnieją. Takie owoce przechowuje się w lodówce.
Przed spożyciem kaki trzeba pozbyć się skórki i się liści. Można pokroić owoc tak jak się lubi – np. na plasterki lub tak jak kiwi – przekroić na pół i łyżka wydrążyć miąższ. Persymona jest świetna dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma zaledwie 70 kcal.