Jajka nie są zbyt trwałe. Z tej racji nie nadają się do długiego przechowywania. Raczej nikt nie chciałby kupić w sklepie starych jajek. Jak w takim razie dowiedzieć się, czy są nieświeże? Najlepiej byłoby to sprawdzić, zanim jeszcze kupimy towar, ale czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej. Zobacz, jak tego dokonać.
Jak ocenić, czy jajka są świeże?
Jajka dostępne w supermarketach, zanim trafią na półki, są poddawane wielu testom. Lecz czasami z powodu złego przechowywania czy podczas transportu część z nich ulega zepsuciu, więc nie są już odpowiednie do konsumpcji. Aby nie natrafić na stare jajka, warto ocenić ich stan jeszcze w markecie. Wyjmij z kieszeni lub torebki swój smartfon i włącz latarkę. Potem wyciągnij jajko z wytłaczanki i przybliż do niego promień światła z telefonu. Jeżeli zauważysz żółtko, to trzymasz w ręku świeże jajo. Gdy natomiast błysk latarki „utknie” w jajku, to oznacza, że jest ono nieświeże. W identyczny sposób prześwietl wszystkie egzemplarze w pudełku. Dzięki temu będziesz mieć gwarancję, że płacisz za dobry, świeży towar.
Jak sprawdzić, czy jajka, które mamy w domu nadają się do spożycia?
Odbiorców jajek z regionalnych gospodarstw z roku na rok przybywa. Jajka od szczęśliwych kur są zdrowsze i smaczniejsze. Poza tym wiemy, że hodowany drób ma stosowne warunki życia. Zwykle decydujemy się na zakup kilkunastu, a czasami kilkudziesięciu sztuk takich jajek. Jednak zdarza się, że nie wykorzystamy ich w ciągu np. tygodnia. Wtedy warto sprawdzić, czy jajka są jeszcze zdatne do konsumpcji. W jaki sposób?
Do szklanki wlej wodę, a potem zanurz w niej jajko. Jeśli natychmiast opadnie na dno, to możesz je śmiało zjeść – jest świeże. Gdy uniesie się na powierzchni, od razu je wyrzuć, bo jest zepsute. Jajka będą dłużej świeże, jeśli po zakupie schowasz je do chłodziarki. Tam możesz je składować do miesiąca.
Z powyższej sztuczki korzystaj zawsze, kiedy nie jesteś pewny, czy jajka wciąż są świeże. Mniej na uwadze jeszcze jedną ważną rzecz – spożycie zepsutego jajka może mieć opłakane skutki, ponieważ wzrasta ryzyko zainfekowania bakterią Salmonella. Wtedy konieczna jest hospitalizacja.
Czytaj też: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Te domowe sposoby warto znać