Wylewasz wodę po ugotowaniu ziemniaków? To błąd

REKLAMA

Większość osób po zagotowaniu ziemniaków wylewa wodę z garnka i pozbywa się jej. Jest to błąd, ponieważ woda ta  jest źródłem wielu witamin i związków mineralnych. Dlatego może być wykorzystana do celów kulinarnych i zdrowotnych.

Woda pozostała po gotowaniu ziemniaków zawiera między innymi potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, błonnik, skrobię, jak również witaminy z grup: A, B, E i K.

REKLAMA

Duża zawartość skrobi sprawia, że woda po ziemniakach stanowi doskonałą bazę do zup i sosów, dzięki czemu do ich zagęszczania nie będziemy musieli stosować mąki. W rezultacie zupa będzie bardziej gęsta, lepiej doprawiona i bogata w cenne witaminy i minerały.

Oprócz zastosowań kulinarnych wodę z ziemniaków można wykorzystać jako lekarstwo. Masz problem z kamieniami nerkowymi? Napar z wody po ziemniakach z dodatkiem cebuli i pieprzu pobudzi pracę nerek i dokładnie oczyści je z kamieni. Napój należy pić przez trzy tygodnie po 3 szklanki dziennie.

REKLAMA

Polewanie włosów przestudzoną wodą z ugotowanych ziemniaków to skuteczny sposób na pozbycie się siwych włosów i nadanie im utraconego blasku. Przemywanie nią twarzy spłyca zmarszczki, odbudowuje naskórek oraz działa przeciwzapalnie na cerę. Woda pomoże również pozbyć się pękniętych pięt, jak również zregeneruje zniszczoną skórę na dłoniach.

Udostępnij: