W święta nasze lodówki często pękają w szwach. Gdy brakuje w nich miejsca, wiele osób wynosi naczynia z potrawami na zewnątrz, sądząc, że na balkonie czy za oknem będzie im tak samo dobrze jak w urządzeniu chłodniczym. Tymczasem nie jest to rozsądne podejście. Zwłaszcza gdy temperatura zimą jest na plusie. W takich warunkach jedzenie nie wytrzyma długo, nawet jeśli sądzisz inaczej. Po cichu zacznie się psuć. Spożycie nieświeżej ryby czy sałatki jarzynowej z majonezem może w skończyć się nawet pobytem w szpitalu.
Kiedy lodówka jest zapełniona różnymi świątecznymi potrawami i nie ma w niej miejsca na nowe dostawy jedzenia, to wtedy taras czy parapet za oknem zamienia się w doraźną chłodziarkę. Wydaje się to sprytne i rezolutne podejście. Nic bardziej mylnego. Zewnętrzna lodówka na bywa chwiejna i lepiej nie robić z balkonu przechowalni potraw. Oto powód.
W lodówce temperatura jest stała. Zostaje szybko wyrównana, nawet gdy dość często do niej zaglądasz, więc produkty spożywcze na tym zbyt mocno nie ucierpią. Na dworze warunki są niestety nieco inne, z czego możesz nie zdawać sobie sprawy.
W okresie jesienno-zimowym temperatury mogą wahać się o kilka, a nawet kilkanaście stopni. Słupki na termometrach mogą od razu podskoczyć, gdy wyjrzy słońce – i odwrotne. Takie oscylacje sprzyjają szybszemu psuciu się żywności. A jeśli w nocy pojawią się przymrozki, jedzenie może być kilkukrotnie zamrażane i odmrażane – ten proces nie wpływa korzystnie na produkty spożywcze, a zwłaszcza na mięso. Mogą zacząć rozwijać się w nim groźne bakterie, wywołujące m.in. rewolucje żołądkowe i zatrucia pokarmowe.
Jeśli jednak z musisz trzymać produkty spożywcze na balkonie, koniecznie dopilnuj kilku rzeczy:
✓ Jedzenie na balkonie szczelnie spakuj – dzięki temu zabezpieczysz je przed zwierzętami, drobnoustrojami i zanieczyszczeniami.
✓ Śledź prognozy pogody. Im wyższa temperatura, tym gorzej. Jedzenie może zacząć się szybciej psuć, więc najlepiej zjedz je szybko, a unikniesz marnotrawstwa. Nadpsute pokarmy będziesz musiał jednak wyrzucić.
✓ W słoneczny dzień przestaw żywność w cień i trzymaj wyłącznie na zadaszonym balkonie.
Czytaj też: Co zrobić, żeby warzywa w lodówce zachowały świeżość na dłużej? Zastosuj genialny trik