lodówka
fot. Unsplash

Na pewno wiele osób zadaje sobie pytanie: jak odpowiednio przechowywać warzywa, aby zachowały wszystkie swoje właściwości? Zdradzamy patent, dzięki któremu będziecie mogli delektować się nimi przez dłuższy czas.

Niektórzy, aby zachować świeżość warzyw, postanawiają je zmrozić. Takie produkty można później łatwo rozmrozić i wykorzystać do przygotowania przeróżnych dań. Wiadomo, że nie wszystkie rodzaje warzyw nadają się do mrożenia. Mało tego, niektóre z nich po rozmrożeniu tracą część swoich walorów smakowo-zapachowych. Dlatego czasami po prostu najlepiej włożyć je do chłodziarki. W takiej sytuacji z pewnością pomoże wam się pewien patent, który sprawi, że te produkty będą świeższe przez dłuższy czas.

Domowe metody na zachowanie świeżości warzyw w lodówce

Warzywa szybko tracą swoją świeżość mimo przechowywania w lodówce? Wypróbuj sprawdzony trik. Polega on na włożeniu do opakowania z warzywami gąbki kuchennej. Ta mała rzecz, którą większość osób ma w domu, dobrze pochłania wilgoć, a w rezultacie produkty spożywcze nie psują się tak szybko.

Inne domowe metody na przechowywanie warzyw w lodówce

Aby przedłużyć świeżość swoich ulubionych warzyw, warto poznać też kilka innych wskazówek. Jarzyny najlepiej umieszczać na najniższych półkach lodówki albo w dolnej szufladzie. To miejsca, gdzie panuje optymalna temperatura. Dodatkowo należy unikać przechowywania warzyw w dokładnie zamkniętych torebkach foliowych. Warto dodać, że niskiej temperatury nie lubi np. cebula czy pomidory. Dlatego trzeba poszukać dla nich innego sprzyjającego lokum w swojej kuchni.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę