Wypróbuj przepis na ciasto Popapraniec. Zachwyty rodziny są bardziej niż pewne

ciasto popapraniec
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Gdy dopada nas ochota na coś słodkiego, to zwykle sięgamy po cukierka lub batonika, bo akurat to mamy pod ręką. Ale gdy odwiedzą nas goście, to nie wypada ich poczęstować tego typu słodyczami ze sklepu. Wtedy warto podać im własnoręcznie przygotowane ciasto. Prawdziwą euforię wśród Twoich bliskich wywoła Popapraniec. Poznaj przepis na to niepowtarzalne ciacho.

REKLAMA

Popapraniec to barwny deser składający się z biszkoptu z dodatkiem maku i wiórek kokosowych, a także słodkiej masy budyniowej i owoców. Brzmi nieźle.

Chociaż nazwa tego ciasta na pierwszy rzut oka wydaje się niezbyt obiecująca, to popapraniec naprawdę jest kapitalny. I nie chodzi tu tylko o smak, ale także wygląd. Jest bardzo apetyczny i trudno mu się oprzeć. Receptura jest banalna, ale wymaga odrobiny poświęcenia. Radzimy, aby deser stworzyć dzień przed wizytą gości. Zwieńczeniem tego specjału jest galaretka z jagodami. Póki sezon na nie jeszcze się nie skończył, to warto użyć świeżych owoców. Cała kompozycja rozpływa się w ustach.

Jak przygotować ciasto Popapraniec? Oto przepis

Składniki na biszkopt:
200 g mąki pszennej tortowej
100 ml oleju
200 g cukru
60 g suchego maku, niemielonego
7 dużych jajek – oddzielnie białka i żółtka
2 łyżki kakao bez cukru
50 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia

Poncz:
5 łyżek rumu (opcjonalnie kawa lub 2 krople aromatu rumowego)
190-200 ml mleka

Krem:
4 łyżki cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
700 ml mleka
50 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g

REKLAMA

Wierzch:
2 galaretki o smaku owoców leśnych (lub innej)
700 ml gorącej wody
300 g świeżych lub mrożonych jagód – te trzeba odmrozić

Dodatkowo:
200 g konfitury z czarnej porzeczki
200 g konfitury malinowej (lub dżemu jagodowego)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół), a formę (wymiary 25 cm x 35 cm) wyścielamy papierem pergaminowym, aby ten wystawał odrobinę poza formę.

Białka ubijamy na sztywno, dalej miksując, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa zgęstnieje i będzie szklista. Potem dodajemy po jednym żółtku i znów ucieramy, aż powstanie jasny krem. Do masy jajecznej wlewamy olej i mieszamy za pomocą łyżki. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę z jajek, mieszamy łyżką, aż powstanie zwarte ciasto. Dzielimy je na trzy identyczne porcje, a do jednej z nich wsypujemy mak, mieszamy. Do kolejnej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, natomiast do ostatniej wsypujemy przesiane kakao.

Ciasto przekładamy naprzemiennie do formy, komponując szachownicę. Nakładamy po sporej łyżce każdej z mas. Potrząsamy formą, by wygładzić i przy pomocy noża tworzymy szlaczki. Deser wyrównujemy łyżką i pieczemy przez ok. 30-35 minut na dolnym szczeblu piekarnika. Biszkopt wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

REKLAMA

Do rondelka wlewamy ok. pół litra mleka, wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią, zwykły cukier i umieszczamy na gazie, zagotowujemy. Do reszty nabiału dodajemy obydwie mąki i starannie mieszamy, aby uzyskać mieszankę bez grudek.

Rozrobione mąki przekładamy na gotujące się mleko i mieszamy na gęsty budyń. Po zagotowaniu przykręcamy płomień na najmniejszy i trzymamy masę jeszcze przez ok. 1-2 minuty, nieustannie mieszając. Ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na dotyk i studzimy do temp. pokojowej.

W naczyniu ucieramy robotem miękkie masło. Po ok. 2 minutach dodajemy w kilku partiach chłodny krem budyniowy i po każdej porcji ucieramy mikserem na niewielkich obrotach, aż powstanie jednolita masa.

Zimny biszkopt wyciągamy z formy i ściągamy pergamin, który po chwili znów przenosimy do formy. Z wierzchu ciasta odkrawamy spieczoną skórkę i kroimy biszkopt w poziomie na 2 identyczne porcje. Pierwszą układamy na dnie formy.

Wszystkie składniki na poncz mieszamy i połową mieszanki nasączamy ciasto w formie. Łączymy ze sobą obydwie konfitury, a potem połowę tej masy równo rozprowadzamy na biszkopcie. Teraz umieszczamy część kremu i wygładzamy.
Na wierzchu kładziemy drugą porcję ciasta biszkoptowego, ponczujemy go resztą mieszanki, a później rozprowadzamy na nim konfiturę. Umieszczamy resztę kremu, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do chłodziarki.



W gorącej wodzie rozpuszczamy 2 galaretki, studzimy (powinna delikatnie stężeć). Wrzucamy do niej rozmrożone jagody (wraz z sokiem), mieszamy, a potem całość przekładamy na wierzch deseru. Wkładamy go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.

Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego

Podziel się: