Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Obecnie mamy sezon na polskie pomidory prosto z pola, a nie ze szklarni. Warto z tego korzystać, bowiem warzywa te są istną bombą witamin!
Jak ocalić pomidory przed popsuciem?
Niestety, pomidory mają jedną wadę. Ze względu na to, że zawierają w sobie dużo wody, to bardzo szybko psują się w warunkach domowych. Twórcy aplikacji Too Good To Go podali jednak prosty sposób na to, aby przedłużyć trwałość naszych ulubionych warzyw. Wypróbujcie go, a już nigdy nie wyrzucicie popsutych pomidorów!
Świeże pomidory można w banalny sposób przekształcić w suszone pomidory w oliwie! Nadal będą mieć tyle samo wartości odżywczych, a przy tym na pewno wciąż zachowają swoją świeżość!
Idealny sposób!
Na początku dokładnie myjemy i suszymy pomidory, a następnie kroimy je w ćwiartki. Tak pokrojone pomidory układamy na blasze od piekarnika, ściętą stroną ku górze i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 120 stopni przez około 2 – 3 godziny. Po tym czasie pomidory wkładamy do słoika i zalewamy gorącą oliwą. Do słoika dodajemy zioła według uznania oraz ząbki czosnku. Słoik dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami, do ostygnięcia. Gotowe! Mamy własne suszone pomidory w oliwie, które zachowają świeżość przez długi czas!