Ze względu na cierpki smak pigwy, wykorzystuje się ją do przygotowywania różnego rodzaju przetworów, np.  dżemów, soków, nalewek. To skuteczny sposób w walce z przeziębieniem, grypą czy suchym kaszlem. Z pigwy przygotowuje się również olej lub napar, który wytwarza się z nasion pigwy. Może załagodzić dolegliwości żołądkowe i być pomocny w walce z dokuczającą zgagą i refluksem. Natomiast macerat może posłużyć jako tonik do przemywania twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym.

 Wyciągi z nasion pigwy wykorzystuje się również jako środek lekko przeczyszczający. Zewnętrznie stosuje się ją w postaci okładów w stanach zapalnych skóry, do płukania jamy ustnej, gardła oraz przy zapaleniu spojówek. Pigwa wspomaga układ trawienny w czasie odchudzania poprawiając metabolizm.

Pigwa może także obniżyć ciśnienie krwi, wyregulować poziom glukozy, obniżyć ilość złego cholesterolu. Sok z pigwy bardzo korzystnie wpływa na regulację pracy wątroby. Mianowicie, nie tylko ją wzmacnia, ale także regeneruje.
W owocach pigwy obecne są polifenole, które są odkurzaczem wolnych rodników gromadzących się w organizmie i powodujących nowotwory. Spożywanie przetworów z pigwy może poprawiać samopoczucie. Jest więc korzystnym antydepresantem, który działa uspokajająco oraz wyciszająco.

Czytaj także:  Wiceminister Kraska: Przed nami trzecia fala zakażeń koronawirusem




Pigwa jest szeroko dostępna na rynku. Jej owoce można pokroić, a następnie zalać miodem i dodawać do herbaty. Sok to jeden z najprostszych i smacznych przetworów. Jak go zrobić?

Przepis na sok z pigwy

Składniki:

– 1 kg owoców pigwy

– 1 kg cukru

Jeśli chcesz, aby sok był mniej słodki, możesz zmniejszyć ilość cukru o połowę.

Przygotowanie:

1. Owoce dokładnie umyj.

2. Wydrąż z nich pestki oraz pokrój na plastry.

3. Plasterki układaj w słoiku i zasypuj kolejno cukrem, aż wypełnisz całe naczynie.

Tak wypełniony słoik należy zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.  W ciągu dnia należy potrząsnąć raz słoikiem, aby wymieszać całą jego zawartość. Gotowy syrop należy rozlać do słoików. Następnie pasteryzuj słoiki przez ok. 10 minut. Po tym czasie sok jest już gotowy i możesz dodać go do herbaty.

→ Tutaj kupisz produkty z pigwy w najlepszych cenach!