Piwonia kwitnie w naszych ogrodach na całego. Zachwyca kolorami, a jej zapach i kwiatostany upajają zmysły. Aby krzew fantastycznie i bujnie się rozwijał, powinien być regularnie zaopatrywany w substancje odżywce zamknięte w domowym nawozie. Zrobisz go ze składników, które masz kuchni. Piwonia odżyje.
Piwonia lubi stanowisko słoneczne, ale da sobie radę także w półcieniu. Ziemia pod uprawę tej rośliny powinna być żyzna i mieć lekko kwaśny odczyn. Jeśli grunt jest niemalże wyjałowiony, możesz go uzupełnić. Absolutną bombą odżywczą są drożdże.
Niestety w pojedynkę nie będą mogły zadziałać z pełną mocą, bo potrzebują aktywatora. Jest nim cukier. Da on kwiatom energię potrzebną do produkcji nowych pąków.
Jak zrobić nawóz do piwonii z drożdży?
Rozpakuj kostkę drożdży i przełóż ją do naczynia. Dodaj 2 łyżki miodu i rozcieraj obydwa składniki, a potem zalej je ciepłą wodą (10 litrów). Teraz drożdże muszą popracować, więc mieszaninę na pewien czas odstaw. Gdy jej powierzchnię pokryje piana, rozrzedź ją 1 dawką wody. Nawóz jest gotowy do użycia. Peonie podlewaj co mniej więcej dwa tygodnie. Będzie silniejsza i rozkwitnie jeszcze intensywniej.