Z ciecierzycy i jogurtu robię epicką przekąskę. Chwila i gotowe

ciecierzyca i jogurt
fot. screen Youtube / Nur’un Yemek Tarifleri 2

Z ciecierzycy można wyczarować dziesiątki smakołyków, ale ten dzisiejszy przebija je wszystkie. Dodaj do strączków jogurt naturalny i kilka innych dodatków, a powstanie coś niesamowitego, co z pewnością ucieszy twoje podniebienie. Przetestuj ten przepis tylko raz, a już nigdy więcej nie sięgniesz po sklepowe tortille czy mace. Przysmak, który bazuje na cieciorce, będzie od tej pory twoim ulubionym dodatkiem do warzyw i mięs.

REKLAMA

Połącz ciecierzycę z jogurtem. Otrzymasz nie lada specjał

Cieciorka to wartościowa roślina strączkowa, występująca w naszej diecie np. pod postacią pasty hummus. Często też dodajemy ją do sałatek, zup, a nawet słodkich ciast. Tym razem nie będziemy jej piec, tylko smażyć.

Wyrobiona masa z cieciorki, jogurtu i innych składników wyląduje na patelni w formie placków. Przyrumienione i chrupiące biją na głowę inne podobne wypieki. Warto się ośmielić i upichcić pyszny chlebek samodzielnie w domu. Posmakuje wszystkim.

Użyj cieciorki z puszki – będzie szybciej i wygodniej. Poza nią zaopatrz się jeszcze w kilka innych składników. Oto szczegółowa lista.

REKLAMA

Przepis na smaczne placki z ciecierzycy

Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
1 puszka ciecierzycy
750 g mąki pszennej
230 ml wody
szczypta soli
10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Na początku odsączamy cieciorkę z zalewy. Wrzucamy ją do naczynia i dokładamy jogurt, blendujemy obydwa produkty, a potem przecedzamy je przez sito.

Dolewamy gorącą wodę, mieszamy i łączymy z mąką, odrobiną soli oraz proszkiem do pieczenia. Masę starannie mieszamy i zaczynamy zagniatać.

REKLAMA

Powstałe ciasto dzielimy na 10-12 identycznych porcji. Następnie z każdej z nich formujemy niedużą kulę i rozwałkowujemy na placki. Na patelnię wlewamy olej, czekamy, aż się rozgrzeje i smażymy po kolei placki z obu stron. Powinny lekko się przyrumienić i zwiększyć objętość. Przypominają tortillę i świetnie ją zastąpią. Sprawdzą się jako dodatek mięs i dań warzywnych.

Podziel się: