Z selera i pora wyrosną giganty. Wystarczy dodać do ziemi

seler na gruncie
fot. Pixabay

Uprawy w ogrodzie nie zawsze nas zadowalają, co widzimy zwłaszcza po słabych plonach. Wtedy zadajemy sobie pytanie: czy popełniliśmy jakiś błąd, a może nie dbaliśmy o warzywa z należytą starannością? Prawdopodobnie wina leży gdzie indziej. Kiedy ostatni raz nawoziłeś grunt? Seler i por mają swoje żądania dotyczące ziemi. Nawet jeśli jednym roślinom ona sprzyja, to dla innych gatunków może być niewystarczalna. Wystarczy drobna modyfikacja, a wszystko na niej urośnie.

REKLAMA

Złe podłoże, czyli jakie?

Gleba o niedobrej strukturze i odczynie pH. Prawie zupełnie wyjałowiona – mało w niej substancji pokarmowych.

Rośliny lubią mocno lub mało żyzne podłoże, ale duży poziom próchnicy zaopatrującej uprawy w kluczowe składniki pokarmowe jest częstokroć mile widziany. Dzięki niej istnieje szansa na zebranie okazałych plonów. Pamiętaj, że dobry stan gleby jest istotny już przy szykowaniu rozsady. Nie tylko po umieszczeniu sadzonek w gruncie.

REKLAMA

Jakie podłoże jest najbardziej lubiane przez rośliny?

Wymagania odnośnie jakości gleby nie są jednakowe dla wszystkich roślin. Każda z nich ma swoje upodobania, ale szacuje się, że więcej niż 50% jarzyn preferuje ziemię piaszczysto-gliniastą (mieszaną). Niektóre warzywa, zwłaszcza korzeniowe, m.in. seler będą gorzej rosnąć na ciężkim i skalistym gruncie.

Kwasowość gleby też nie jest tematem tabu. Właściwy odczyn pH w dużym stopniu wpływa na rozwój roślin. Przeważająca cześć warzyw lubi odczyn 6-7 pH, czyli niezbyt kwaśny i niezbyt zasadowy.

Takie parametry determinują odpowiedni wzrost sadzonek, aczkolwiek gleba w naszych ogrodach często nie spełnia wymogów. Tak więc hodowla warzyw stoi pod znakiem zapytania. Na szczęście istnieje metoda, która pozwoli ulepszyć grunt pod uprawy.

REKLAMA

Jak wzbogacić glebę pod uprawę selera, pora i innych warzyw?

Użyźnianie gruntu to w zasadzie łatwizna, bo wystarczy tylko połączyć ją z kompostem. W roli nawozu świetnie spisze się ten w 100% ekologiczny. Możesz go zrobić na przykład z pokrzyw. Zanim zabierzesz się za wysadzanie roślin przekop glebę z obornikiem w formie granulatu. Do dyspozycji masz jeszcze kwasy humusowe. Dodatkowo możesz w każdym wgłębieniu pod sadzonką ułożyć nawóz.

Jeśli gleba jest zbyt ciężka, połącz ją z piaskiem i korą, a przemieni się w lekką i dobrze przepuszczalną. Mniej to na uwadze, zwłaszcza jeśli sadzisz pora. Dla niego kluczowe jest również nawadnianie. Zresztą tak samo, jak dla selera i reszty jarzyn. Zapewnij im stale wilgotne podłoże. Niestety woda z powierzchni zwykle odparowuje i aby zatrzymać ją w gruncie, można teren dookoła upraw obłożyć naturalną ściółką.