Sezon zimowy właśnie się kończy. Wiosną wielu z nas ruszy w plener, a to może skończyć się „załapaniem” kleszcza. Te pasożyty właśnie zaczynają żerować, a ciało człowieka to dla nich doskonałe źródło pożywienia, a jest nim krew. Mogą przy tym roznosić choroby (m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, boreliozę). Jak obniżyć ryzyko ataku pajęczaków? Pomóc może zmiana diety i wprowadzenie do jadłospisu kilku artykułów spożywczych. Kleszcze odpuszczą.
Jak zmniejszyć ryzyko ataku kleszczy? Wystarczy włączyć do jadłospisu pewne produkty. Najlepiej na kleszcze zadziałają:
Czystek
Współczesna medycyna coraz częściej wykorzystuje tę roślinę w fitoterapii. Wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie. Podobno picie naparu ziołowego z czystka obniża ryzyko ataku kleszcza.
Czosnek
Nie bez powodu uchodzi za zdrowy antybiotyk, a wszystko zawdzięcza zawartej w nim substancji o nazwie allicyna. Aby zabezpieczyć się przed pasożytami, wystarczy spożywać 3 ząbki czosnku każdego dnia.
Wspomaganie się jedynie naturalnymi preparatami odstraszającymi to nie zawsze najskuteczniejsza ochrona przed kleszczami. Profilaktykę zapewni także właściwy ubiór. Najlepiej w jasnych barwach i zakrywający całe ciało.
Czytaj też: Trochę wody i 1 sekretny składnik. Mech zniknie jednym susem