Sosy są bardzo ważnymi elementami wielu potraw w polskiej kuchni. Niekiedy w trakcie ich przyrządzania okazuje się, że nie mają odpowiedniej gęstości, przez co dodajemy do nich mąkę. Jest sposób na to, aby tego uniknąć.
Zdecydowanie najłatwiejszym sposobem na zagęszczenie różnych sosów jest dodanie do nich mąki. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej skrobi, która łącząc się z cząsteczkami wody prowadzi do zagęszczenia konsystencji sosu.
Niestety sposób ten jest kaloryczny, dlatego nie wszyscy chcą z niego korzystać. Na szczęście istnieje wiele innych produktów, których dodanie do zbyt rzadkiego sosu jest w stanie uratować naszą potrawę.
Przede wszystkim można postawić na odparowanie. Wystarczy uchylić pokrywkę garnka lub rondla i pozwolić, aby para swobodnie z niego uciekła. W ten sposób zagęścimy sos, ale musimy uważać na to, aby nie doprowadzić do jego przypalenia.
Ciekawym rozwiązaniem w tym przypadku jest zastosowanie żółtka jajka kurzego. Nie prowadzi ono do zmiany smaku ani koloru sosu, dzięki czemu można je dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych sosów.