Zalej makaron tą masą i zapiecz. Będziesz robić to danie codziennie

makaron w misce zalewany masą
fot. screen Youtube / Lezzet Tutkunu

W Polsce fanów makaronu nie brakuje, ale najwięcej jego miłośników mieszka we Włoszech. Stamtąd też pochodzi przepis na kultowe spaghetti. Z klusek można przygotować też wiele innych smakołyków. Stanowią pyszne urozmaicenie zup, sałatek, czy zapiekanek. Dziś zachęcamy, by makaron ugotować, a potem połączyć w jednym naczyniu z ciastem filo, twarogiem i masą z mleka i jajek. Po upieczeniu otrzymasz lux danie, które zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Potrawa zniknie z formy szybciej niż powstała, czyli momentalnie.

REKLAMA

Makaron w tej wersji jest bezkonkurencyjny

Próbowanie nowych smaków to twoje hobby i równocześnie ubóstwiasz makaron? Wobec tego poniższa receptura jest w sam raz dla ciebie.

Przygotujesz danie w mgnieniu oka i z łatwością. Ugotuj makaron, zrób dwie proste masy (jedną z mleka, jajek i oleju, a drugą z sera białego i przypraw) i przyszykuj sobie kilka arkuszy ciasta filo. Ten ostatni wyrób ma wiele nikłych warstw – z pewnością kupisz go w pobliskim supermarkecie. Finalnie powstanie obiad, który ucieszy całą rodzinę.

Przepis na zapiekany makaron z sosem i ciastem filo

Składniki:
3 arkusze ciasta filo
pół kg makaronu świderki
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
natka pietruszki
pół kg twarogu

REKLAMA

Składniki na masę:
2 szklanki mleka
3 jajka
sól
pół szklanki oleju

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Biały ser rozgniatamy widelcem, wrzucamy drobno pokrojoną natkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.

Przyrządzamy masę do zalania makaronu. Nie zużywamy na razie całej porcji – odrobina przyda się do zalania potrawy tuż przed obróbką cieplną.

Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, mleko i sól, dobrze mieszamy. Ugotowane kluski przekładamy do osobnego naczynia i zalewamy przygotowaną masą. Formę smarujemy masłem, kładziemy na spód arkusz ciasta filo, a nim umieszczamy połowę makaronowej mieszanki z masą. Potem kładziemy drugi arkusz cienkiego ciasta i rozprowadzamy biały ser z czosnkiem i natką. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta filo. Ponownie wkładamy kluski z masą, a na nich lokujemy ciasto filo. Polewamy resztą masy, którą na początku odłożyliśmy.

REKLAMA

Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 35 minut. Później możemy je serwować.

Warstwowa potrawa jest kremowa i soczysta dzięki masie mleczno-jajecznej. Natomiast ciasto filo to nowoczesne urozmaicenie całej kompozycji. Wyrazista masa z białego sera, pietruszki i czosnku rozpływa się w ustach.

Podziel się: