REKLAMA
ShareInfo.plArtykułZalej orzechy mlekiem skondensowanym. Absolutny hit na deser

Zalej orzechy mlekiem skondensowanym. Absolutny hit na deser

deser z orzechów włoskich i mleka skondensowanego
fot. screen Youtube / @DessertBuch

Pomysł na smaczny, kilkuminutowy deser jest na wyciągnięcie ręki. Ten przepis posmakuje wszystkim twoim bliskim. Nie wymaga pieczenia i wielkich zdolności kulinarnych. Potrzebne są tylko orzechy włoskie, mleko skondensowane i 2 inne dodatki. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni w prawidłowej kolejności, a potem zawijasz w papierze do pieczenia i podajesz jak roladki. Zapowiada się ciekawa uczta na deser. Poznaj przepis na elegancki smakołyk.

REKLAMA

Łatwy przepis, krótka lista składników, a efekt spektakularny

Podstawą deseru są orzechy włoskie i mleko skondensowane. Akurat sezon na orzechy właśnie się rozpoczął. Natomiast mleko zagęszczone można kupić w każdym supermarkecie. Zazwyczaj jest zamknięte w puszce. Nie jest produktem zbyt dietetycznym – zawiera sporo cukru i tłuszczu, ale w rozsądnych ilościach na pewno nie zaszkodzi sylwetce. Jest ono świetnym dodatkiem do deserów. Uwypukla ich smak, nadaje mlecznych nut i bardziej aksamitnej konsystencji. Wiele osób z pewnością degustowało w dzieciństwie mleko w tubce, więc dobrze zna jego smak.

Przy tym deserze pracy jest niewiele i idzie ona jak po maśle. To chyba wystarczająco mocne argumenty, by przetestować przepis.

Przepisy na deser z orzechów włoskich i mleka skondensowanego

Składniki:
1 puszka (380 g) mleka skondensowanego słodzonego
90 g orzechów włoskich
80 g białej czekolady
80 g suszonej żurawiny

REKLAMA

Opis wykonania:
Mleko skondensowane wlej patelnię, wrzuć czekoladę, podgrzewaj na niewielkim gazie. Potem wsyp suszoną żurawinę (lub inne suszone owoce, które lubisz) i orzechy.

Całość mieszaj i trzymaj na ogniu przez następne 3-4 minuty. Na stole rozłóż pergamin i umieszczaj na nim powstałą masę. Gdy się nieco wystudzi, zwijaj ją jak roladę.

Odstaw na 1-2 godziny, do stężenia. Krój na porcje i podawaj. Nadmiar przechowuj w chłodziarce.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA