Zapiekanka gołąbkowa powstaje 5x szybciej niż klasyczne gołąbki. Zachwycający smak

zapiekanka gołąbkowa
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Twoja rodzina kocha gołąbki? Musisz obowiązkowo podać im tę zapiekankę, a oniemieją z zachwytu. W smaku jest prawie taka sama jak kultowe zawiniątka. Zapiekanka ma nad nimi tę przewagę, że przyrządza się ją 3 razy szybciej. Rozszyfruj ten przepis na zapiekankę gołąbkową, a będziesz chciał jeść ją bez przerwy.

REKLAMA

Amatorzy gołąbków mają powód do radości

Fanatycy jedzenia, którzy ubóstwiają gołąbki, oszaleją na punkcie tej pieczonej zapiekanki. Produkty prawie niczym się nie różnią od tych potrzebnych do zrobienia klasycznych gołąbków. Jedynym dysonansem jest sposób przyrządzenia. Danie można stworzyć w szybkim tempie i nie ma obowiązku wcześniejszego gotowania główki kapusty w garnku, a potem odrywania każdego liścia po kolei i mozolnego nadziewane ich farszem, a na końcu składania gołąbków w pojedyncze sztuki. Tutaj potrawa powstaje w jednym naczyniu i znajdziesz w nim wszystko, czego oczekuje prawdziwy koneser gołąbków. Spójrz na listę składników zamieszczoną poniżej i instrukcję przygotowania zapiekanki.

Przepis na mega smaczną zapiekankę gołąbkową

Składniki:
1 główka białej kapusty
600 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 marchew
100 g ryżu
2 cebule
koperek
olej
100 g śmietany 18 %
pieprz i sól
500 ml passaty pomidorowej

REKLAMA

Opis przygotowania:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę myjemy, przekrawamy na dwie równe części, a potem kroimy w cienkie paski, wrzucamy do naczynia i solimy. Starannie mieszamy i na chwilę odkładamy.

Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, a potem szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Płuczemy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach tarki, dorzucamy do cebuli i razem smażymy do czasu, aż zmiękną.

Paprykę myjemy, a potem kroimy w niewielką kostkę, przekładamy do kapusty. Dodajemy do niej także umyty i drobno pokrojony koperek oraz cebulę i marchewkę z patelni. Wszystko dobrze mieszamy.

W naczyniu umieszczamy mięso mielone, łączymy je z miękkim ryżem, pieprzem i solą wg uznania i mieszamy.

Przekładamy 1/2 przyrządzonej mieszanki warzywnej do formy żaroodpornej, ugniatamy, a po chwili rozprowadzamy mięso z ryżem. Na wierzchu powinna wylądować reszta jarzyn.

Do naczynia przelewamy śmietanę i pół litra passaty, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy sos wlewamy do formy. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Później kroimy na porcje i serwujemy.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na zupę gołąbkową.

Podziel się: