ShareInfo.plKulinariaZapiekankę z bakłażana robię co 2 dni. Trudno oderwać się od talerza

Zapiekankę z bakłażana robię co 2 dni. Trudno oderwać się od talerza

zapiekanka z bakłażana
fot. screen Youtube / Leckerer Kanal

Zapiekanki to idealna opcja, gdy nie masz pomysłu na rodzinny obiad. Łatwe zestawienie różnorodnych składników, błyskawiczne uszykowanie, chwila pieczenia i cała rodzina może rozkoszować się gorącym, pachnącym daniem. Zrób na obiad zapiekankę z bakłażanem, a wszyscy poproszą o dokładkę.

REKLAMA

Bakłażan (oberżyna), to krewny pomidora. Zawiera mało kalorii, więc może być smacznym towarzyszem osób na diecie odchudzającej. Ale dzisiejsza zapiekanka nie należy do typowo dietetycznych potraw. To danie zarezerwowane dla prawdziwych łasuchów, którzy lubą dobrze zjeść i poczuć sytość na długo. Poznaj przepis na wyśmienitą zapiekankę z oberżyną, pomidorami, mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

Przepis na pyszną zapiekankę z bakłażana

Lista składników:
Sos beszamelowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
400 ml mleka

Mięso:
2 ząbki czosnku
400 g mięsa mielonego (np. wołowiny, kurczaka)
olej
duża szczypta suszonego oregano

Oraz:
150 g drobnego makaronu lub kaszy,
2-3 pomidory
1 duży bakłażan (lub 2-3 małe sztuki)
pieprz, sól
starty ser (idealnie sprawdzi się parmezan)

REKLAMA

Wykonanie:
Przygotowanie zapiekanki zacznij od pokrojenia bakłażana w plastry – powinny mieć ok. 1 cm grubości. Posyp je z każdej strony solą i odstaw.

Umyj pomidory i pokrój w plastry.

Makaron (kaszę) ugotuj na półtwardo.

Na beszamel: w rondelku rozpuść masło, połącz je z mąką na jednolitą masę, lekko gotuj przez ok. 1 minutę. Potem etapami dodawaj mleko i cały czas mieszaj na gęsty sos. Wsyp do niego pieprz, sól i gałkę muszkatołową, odstaw pod przykryciem.

REKLAMA

Mięso mielone podsmaż na niedużej ilości tłuszczu, wrzuć drobno pokrojony czosnek, dopraw je do smaku. Mięso wymieszaj z sosem, dołóż makaron i połącz.

Kawałki bakłażana osusz ręcznikiem papierowym, a po chwili podsmażaj je z dwóch stron.

Część plasterków pomidorów i bakłażana umieszczaj w formie żaroodpornej, wypełniając nimi cały spód. Przykryj je mięsem z sosem i makaronem. Ułóż drugą część pomidorów i bakłażanów. Zapiekankę przed wystawieniem do piekarnika oprósz wiórkami sera, piecz w 180℃ przez pół godziny. Wyjmij z pieca, udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Czytaj też: Nie sądziłam, że szpinak może być tak dobry. Tę tartę robię na okrągło

Zobacz również:
REKLAMA