Prawdopodobnie każdy zna smak tradycyjnej surówki z marchewki. Zazwyczaj dorzucamy do niej starte na tarce jabłko. Takie połączenie jest wyjątkowo udane. Tymczasem smak kultowej surówki można nieco zmodyfikować. Wystarczy zamiast jabłka dodać pewien egzotyczny owoc, a danie nabierze świeżości. Warto spróbować.
Surówka z marchewki w nowej wersji
Soczysty, słodki ananas nada kompozycji wspaniałego smaku. Powstanie pyszny obiadowy dodatek, po który każdy sięgnie z miłą chęcią. Jeśli chcesz urozmaicić swoje potrawy, to koniecznie zapisz ten przepis. Jak wiadomo, jabłko ma to do siebie, że potrafi się rozpaść w surówce i utracić naturalny kolor. To zupełnie inaczej niż ananas – ten nada specjałowi delikatnej słodyczy i będzie prezentował się apetycznie. Spróbuj koniecznie.
Przepis na surówkę z marchewki i ananasa
Składniki:
4 małe marchewki
5 ml soku z cytryny
2 plastry świeżego ananasa
pieprz i sól w ilości do smaku
10 g miodu lub syropu klonowego
trochę oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz marchewki, a potem zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do sporego naczynia. Dorzuć ananasa – wcześniej pozbaw go skórki i pokrój na kawałki. Wszystko połącz z sokiem z cytryny i miodem (lub syropem klonowym). Dopraw kompozycję pieprzem i solą do smaku oraz ewentualnie skrop oliwą.
Wskazówka:
Zamiast świeżego ananasa, możesz użyć tego z puszki. Pamiętaj, aby dokładnie go odsączyć. Taki owoc jest słodki, dlatego, zanim dodasz miód, oceń, czy surówka nie jest zbyt słodka. Smak warto dodatkowo przełamać niewielką ilością ostrej papryki.
Jak serwować surówkę z marchewki?
Przysmak będzie świetnie komponował się z wieloma potrawami mięsnymi oraz kotletami z tofu lub kaszy. Idealnym dodatkiem do obiadu będą ziemniaki, np. w postaci purée.
Czytaj też: Racuchy wg Lewandowskiej to nowy hit. Dodaj ten napój