Zapomnij o jabłku. Surówka z marchewki będzie lepsza z innym owocem

surówka z marchewki
fot. screen Youtube / PuderzuckerZauberland

Prawdopodobnie każdy zna smak tradycyjnej surówki z marchewki. Zazwyczaj dorzucamy do niej starte na tarce jabłko. Takie połączenie jest wyjątkowo udane. Tymczasem smak kultowej surówki można nieco zmodyfikować. Wystarczy zamiast jabłka dodać pewien egzotyczny owoc, a danie nabierze świeżości. Warto spróbować.

REKLAMA

Surówka z marchewki w nowej wersji

Soczysty, słodki ananas nada kompozycji wspaniałego smaku. Powstanie pyszny obiadowy dodatek, po który każdy sięgnie z miłą chęcią. Jeśli chcesz urozmaicić swoje potrawy, to koniecznie zapisz ten przepis. Jak wiadomo, jabłko ma to do siebie, że potrafi się rozpaść w surówce i utracić naturalny kolor. To zupełnie inaczej niż ananas – ten nada specjałowi delikatnej słodyczy i będzie prezentował się apetycznie. Spróbuj koniecznie.

Przepis na surówkę z marchewki i ananasa

Składniki:
4 małe marchewki
5 ml soku z cytryny
2 plastry świeżego ananasa
pieprz i sól w ilości do smaku
10 g miodu lub syropu klonowego
trochę oliwy z oliwek (opcjonalnie)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Umyj i obierz marchewki, a potem zetrzyj je na dużych oczkach tarki i przełóż do sporego naczynia. Dorzuć ananasa – wcześniej pozbaw go skórki i pokrój na kawałki. Wszystko połącz z sokiem z cytryny i miodem (lub syropem klonowym). Dopraw kompozycję pieprzem i solą do smaku oraz ewentualnie skrop oliwą.

Wskazówka:
Zamiast świeżego ananasa, możesz użyć tego z puszki. Pamiętaj, aby dokładnie go odsączyć. Taki owoc jest słodki, dlatego, zanim dodasz miód, oceń, czy surówka nie jest zbyt słodka. Smak warto dodatkowo przełamać niewielką ilością ostrej papryki.

REKLAMA

Jak serwować surówkę z marchewki?

Przysmak będzie świetnie komponował się z wieloma potrawami mięsnymi oraz kotletami z tofu lub kaszy. Idealnym dodatkiem do obiadu będą ziemniaki, np. w postaci purée.

Czytaj też: Racuchy wg Lewandowskiej to nowy hit. Dodaj ten napój

Podziel się: