Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że owoce są niezwykle zdrowe i smaczne. Codziennie powinniśmy zapewniać sobie przynajmniej kilkadziesiąt gram owoców, aby przez długi czas zachować zdrowie.
Jak zapobiec ciemnieniu owoców?
Owoce bardzo często dodajemy do deserów, omletów czy też przyozdabiamy nimi ciasta. Wiele osób zwraca jednak uwagę na dość nieestetyczny problem. Obrane owoce szybko ciemnieją pod wpływem powietrza i wyglądają dość nieestetycznie, a co za tym idzie, nie zachęcają do spożycia. Dość wyraźnie widać to m.in. w przypadku bananów. Okazuje się jednak, że skutecznie można zapobiec procesowi ciemnienia.
Koniecznie wypróbujcie ten sposób
Owoce tuż po obraniu warto jest na kilka chwil zanurzyć w wodzie gazowanej. Dzięki temu prostemu trikowi możemy zapomnieć o nieestetycznym wyglądzie bananów, jabłek czy awokado. Co ciekawe, woda gazowana nie wpłynie w żaden sposób na smak owoców. Koniecznie skorzystajcie z tej metody i cieszcie się pięknie przystrojonymi deserami i tortami.