Zdrowe i soczyste sznycle z indyka w chrupiącej panierce. Poznaj przepis

sznycle

REKLAMA

Sznycle z indyka to po prostu pierś z indyka pokrojona w plastry, lekko rozbita, obtoczona w panierce i usmażona. Pyszne sznycle możemy przyrządzić na wiele sposobów i serwować z różnymi dodatkami np. z sosem. Tradycyjne sznycle z indyka przyrządzimy niemal identycznie jak popularne piersi z kurczaka albo kotlety schabowe – najpierw obtaczając je w bułce tartej, a potem w jajku. Na końcu oczywiście smażymy je na tłuszczu.

Jeżeli nie jesteś zwolennikiem smażonych dań, to proponujemy, abyś zrobił sznycle pieczone w piekarniku wraz z warzywami lub duszone w aromatycznym domowym sosie np. pieczarkowym.

REKLAMA

Sekret smacznych sznycli tkwi w chrupiącej panierce

W naszym przepisie soczyste mięso z indyka jest otulone pyszną, złocistą i chrupiącą panierką. W czym tkwi sekret najlepszej panierki? Tajemnica tkwi oczywiście w wysokiej jakości składnikach, wśród których nie może zabraknąć znakomitego sera, i to nie byle jakiego! Mowa o włoskim królu serów, czyli parmezanie. Dodanie tego smakołyku do panierki spowoduje, że nabierze ona kruchości. Parmezan nie obfituje w tłuszcz, zatem idealnie sprawdzi się podczas obróbki cieplnej, a oprócz tego ochroni mięso przed utratą cennych soków. W tej recepturze przyrządzamy sznycle w smakowitej panierce z dodatkiem curry i parmezanu.

Składniki:
pół szklanki mleka
pół kg sznycli z filetu piersi indyka
2 łyżki startego parmezanu
pół szklanki bułki tartej
2 łyżki masła klarowanego
pieprz
1 łyżeczka curry
sól
1 białko jajka

REKLAMA

Wykonanie:
Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pokrój w plastry na sznycle, a potem każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem. Sznycle natrzyj pieprzem i solą, później włóż je do głębokiego naczynia i wlej pół szklanki mleka. Odstaw na około 30 min. W tym czasie zrób panierkę. Bułkę tartą połącz ze startym parmezanem i curry. W oddzielnej misce ubij białko ze szczyptą soli. Na patelni umieść 2 łyżki klarowanego masła. Wyjmij sznycle z mleka, umocz je w białku, a później w panierce. Mięso układaj na rozgrzanym tłuszczu i smaż na średnim gazie po 5 min z obydwu stron. Do sznycli z indyka świetnie pasują frytki, opiekane ziemniaki albo ryż.

Podziel się: