
Wśród domowych obiadów z mięsem w roli głównej prawdziwym hitem jest gulasz. Ubóstwa go prawie każdy mięsożerca i nie ma się czemu dziwić – mięso wieprzowe czy wołowe otulone wyrazistym sosem rozpływa się w ustach. Ta smakowita potrawa zaspokaja apetyt na długo, jest dość łatwa w przygotowaniu, ale czasochłonna. W dodatku nie zawsze konsystencja sosu nas zadowala. Nie może być zbyt płynny, dlatego większość osób zagęszcza go mąką. Ale okazuje się, że to zbędny dodatek. Robert Makłowicz pokazał lepszy sposób na gęsty gulasz.
Jeśli nie masz w domu białej mąki lub ograniczasz ją w swojej diecie, a kończysz już gotować gulasz i na już potrzebujesz dobrego zagęstnika, sięgnij po warzywną alternatywę. Danie zrobi się gęstsze i będzie zachwycać smakiem – tak twierdzi doświadczony kucharz. Warto pójść jego śladem.
Robert Makłowicz to znany kucharz, dziennikarz, podróżnik, krytyk kulinarny, a także wielki fan kuchni węgierskiej. Jednak ekspert nie jest zwolennikiem zagęszczania gulaszu zwykłą mąką. Pożądaną teksturę sosu uzyskuje dzięki cebuli. Pewnie jesteś tym zaskoczony. Makłowicz zaręcza, że podczas długotrwałej obróbki cieplnej warzywo zmięknie i w ten sposób zagęści potrawę. Przy okazji polepszy jej smak i aromat. Sprawdź sam i oceń efekt.
Inne sposoby na zagęszczenie gulaszu bez mąki. Wykorzystaj kwaśną śmietanę
Gęsta śmietana dodana do sosu nada mu bardziej zwartej struktury. Potrawa z nią zyska też więcej smaku. Ważne, by nabiał przed dodaniem do garnka rozmieszać z odrobiną gorącego sosu. Zahartowany nie zwarzy się potem.
Idealną gęstość sosu możesz uzyskać także poprzez redukcję. Ten zabieg polega na odparowaniu nadmiaru wody. Danie gotuje się długo i powoli bez pokrywki.
Czytaj też: Wrzuć do zwietrzałej kawy. Będzie pachnąca jak świeżo kupiona