Żeberka w dwóch najlepszych odsłonach. Miękkie, soczyste i aromatyczne

żeberka
fot. Pixabay

Żeberka to znakomita propozycja na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Potrawę tego typu można dowolnie modyfikować. Poznaj dwa klasyczne przepisy na miękkie i soczyste żeberka. Są bardzo łatwe w wykonaniu, więc nie sprawią problemu nawet tym, którzy nie doskonalą się w dziedzinie kulinariów.

REKLAMA

Żeberka pieczone – przepis

Żeberka pieczone z dodatkiem dużej ilości przypraw oraz czosnku i cebuli, to potrawa palce lizać! Do żeberek możemy podać domową surówkę i pieczone ziemniaki.

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
papryka słodka
czosnek
3 cebule
około 3-4 łyżek oleju roślinnego
oregano
pieprz, sól

REKLAMA

Przygotowanie:
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Potem dodaj sól i wymieszaj. Żeberka starannie umyj i podziel na małe kawałki. Włóż je do naczynia, dopraw czosnkiem i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj. Naczynie wstaw do chłodziarki na godzinę – żeberka powinny przejść zapachem marynaty. Blaszkę nasmaruj olejem. Na dnie układaj kawałki cebuli i mięso. Wszystko przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Następnie odkryj potrawę i zwiększ temp. do 200°C. Piecz mięso jeszcze przez 30 minut.

Żeberka w miodzie – przepis

Składniki:
5 dużych łyżek miodu
około 2 kg żeberek z wieprzowiny
4 łyżki sosu sojowego
około 4 łyżek musztardy klasycznej

REKLAMA

Przygotowanie:
Połącz musztardę z sosem sojowym i miodem, a na końcu wszystko zmiksuj. Umyj mięso i podziel je na mniejsze kawałki. Umieść je we wcześniej przyrządzonym sosie i włóż na ok. 8 godzin do lodówki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż do niego żeberka i wstaw całość do pieca na godzinę. Temperatura pieczenia wynosi 180°C.

Podziel się: