fot. Pixabay

Mimo iż występują w Polsce, są bardzo rzadko spotykane. Z granicą można za nie dostać nawet 2000 euro za kilogram! To czarne, kulinarne złoto. Chodzi oczywiście o trufle. Mieszkaniec Trzebini w woj. małopolskim zdołał zebrać aż 3 kg tych szlachetnych grzybów w ciągu zaledwie 1,5 godziny poszukiwań – podaje portal „o2”.

Trufle można najczęściej spotkać w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce są bardzo rzadko spotykane, choć kilka lat temu naukowcy oficjalnie potwierdzili ich występowanie w naszym kraju. Na południu Polski można natrafić na truflę letnią – najliczniej występującą w okolicach Niecki Nidziańskiej.

Trufle to bardzo ceniony przez restauratorów przysmak. Grzyby te mają bardzo intensywny aromat i wytrawny smak. A do tego są rzadko spotykane, co jeszcze bardziej podbija ich wartość. Rzadkość i nieprzewidywalność zbiorów trufli sprawia, że są uważane za jedne z najdroższych grzybów na świecie. Można ich spróbować tylko w najlepszych restauracjach świata… o ile nie zbierze się ich samodzielnie.

Tak jak pan Paweł, który zamiast do drogiej restauracji wybrał się do lasu. Rozmówcy portalu „o2” udało się zebrać aż 3 kg tych drogocennych grzybów. Co więcej! Pan Paweł nie potrzebował pomocy ani psa, ani świń. To bardzo nietypowe, gdyż trufle rosną pod ziemią – zazwyczaj na głębokości od 10 do 20 cm. Ponadto, żeby je wykopać, najpierw trzeba dokładnie zlokalizować miejsce, gdzie się znajdują.

Za granicą mógłby zarobić fortunę. W Polsce nie wygląda to już tak kolorowo

„Wystarczą mi obserwacje przyrody. Podobnie jak w filmie ‘Pig’ z Nicolasem Cage’em. On miał świnkę, ale sobie świetnie radził również bez świnki. Ja ani świnki, ani pieska nie potrzebuję” – tłumaczy rozmówca „o2”.

To prawda. W zaledwie półtorej godziny pan Paweł zebrał aż 3,2 kg trufli. Za granicą mógłby za taką ilość szlachetnych grzybów „zawołać” nawet 800-1000 euro! Najrzadsze gatunki mogą kosztować nawet 2000 euro za kilogram (czarna trufla). Jednak w Polsce ceny trufli nie są już tak atrakcyjne.

„Za granicą takie trufle są warte 250-300 euro (1200-1400 zł) za kilogram. Wszystko zależy od tego, komu sprzedawane są grzyby, i czy sprzedaż przeprowadzana jest przez pośredników. W Polsce wyceniane są na znacznie mniej” – mówi pan Paweł w rozmowie z portalem.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę